Rajko Vasić zatražio od Dodika da se povuče s čela SNSD-a

Izvor: Cafe.ba, 18.Jan.2015, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajko Vasić zatražio od Dodika da se povuče s čela SNSD-a

BANJA LUKA - Nekadašnji izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić, koji je svojevremeno podnio ostavku na tu dužnost jer mu je, kako je objasnio Vasić Dodik poslao visoko izaslanstvo sa zahtijevom da se povuče “zbog drkadžije s megafonom koji je manipulirao prosvijednicima”, zatražio je od Dodika da se povuče s čela SNSD-a, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U svom blogu Vasić je, uz ostalo, napisao:

>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />Potpuno svjesno i savjesno iznosim zahtjev da se Milorad Dodik povuče s mjesta Predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i preuzme mjesto Počasnog Predsjednika.

Taj zahtjev je utemeljen potrebom da se Dodik mora odvojiti od Organizacije i od Kadrovske politike.

Savez nezavisnih socijaldemokrata je liderska stranka koja je nadrasla taj oblik organiziranja i nadrasla ulogu svog Predsjednika.

Dodik je zbog toga počeo depresirati Stranku, njenu organizaciju, primjenjujući metode stare deset godina, kao što su raspuštanje općinskih odbora, čak i u godini izbora, potpunim voluntarizmom u kandidatskom procesu i u sklapanju ministarskog mozaika, čime je Stranka i Organizacija onemogućena da konzumira plodove svog rada i izbornog rezultata. U 2014-oj SNSD je pao ispod 46% imenovanih i natječajnih mjesta koja drži u Vladi i vladinoj administraciji.

Dodika smo kandidirali za Predsjednika Republike, u prvom mandatu, nastojeći da ga odvojimo od praktičnih poslova Vlade i Stranke. Nismo u tome uspjeli. Sad je to moguće učiniti jedino na ovaj način, a Dodika već sada projektirati kao Člana Predsjedništva BiH od 2018-e jer pretpostavljam da će Ivanić dotle značajno devastirati tu poziciju i oslabiti poziciju Republike Srpske u tom zajedničkom organu na razini BiH.

Dodik je omogućio nepodnošljivu razinu eksterne moći i eksternog utjecaja u stranci, na svim razinama i procesima.

U kandidatski i izborni mozaik, kao i u stranačku organizaciju uveo je feudalno-menadžerske profile ličnosti koji nisu došli iz organizacije i koji nisu osposoboljeni da organizacijski djeluju.

Feudalno-menadžerski sindrom doveo je do toga da Esenesde ne drži ni jedan od tri velika gradska biračka aglomerata – Prijedor, Doboj i Bijeljinu. I da će, prema sadašnjem stanju imati dalje gubitke na lokalnim izborima uz potpunu mogućnost poraza na Općim izborima 2018.e.

2012-e Dodik je onemogućio organizacijsku konsolidaciju Stranke, ne uvažavajući ni moja prethodna upozorenja da neki kandidati za načelnike ne mogu proći na izborima gdje smo već držali vlast. Set zaključaka koji je usvojio Izvršni odbor, poslije tih Lokalnih izbora, nikad nije primijenjen a zamijenjen je neartikuliranim organizacijskim Predsjedničkim voluntarizmom, napisao je Vasić na svom blogu.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Vasić poručio, Radojičić se složio: Dodik treba da ide

Izvor: BanjalukaLive.com, 18.Jan.2015

Milorad Dodik treba napustiti mjesto predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poručio je Rajko Vasić u svome blogu. Dojučerašnji generalni sekretar SNSD-a i nekada jedan od najpovjerljivijih Dodikovih ljudi svojom objavom samo je potvrdio nagađanja medija da u ovoj stranci postoji...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.