Radončić: Pustiti Dodika da razvija RS integrisanu u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2009, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radončić: Pustiti Dodika da razvija RS integrisanu u BiH

SARAJEVO - Ekonomski rezultat rada premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika je vidljiv i on u mnogim segmentima prestiže nekada superiornu Federaciju BiH, izjavio je osnivač kompanije "Avaz" i vlasnik tog lista Fahrudin Radončić.

"Druga je stvar što mi u Federaciji svu nesposobnost naših vlasti aboliramo preko kritika na račun Dodika", rekao je Radončić u intervjuu sarajevskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedeljniku "Global".

On je naveo da Dodik jeste napravio zgradu Vlade RS od 17 spratova, dok je istovremeno, kako je rekao, nesposobna federalna Vlada već punih 15 godina "podstanar kod Zlatka Lagumdžije".

Nova zgrada Radio-televizije Republike Srpske

"Takođe, on pravi novu zgradu RTRS-a, a zgrada naših dvaju televizija - državne i FTV - građevinski se raspada. Uz to, RTRS u svom poslovanju beleži profit, a naša FTV enormne gubitke.

Dodik završava autoput, a mi naš gradimo kao sporovozni feljton u mesečnoj štampi", naglasio je vlasnik "Avaza". On je istakao da u Federaciji traje "opšta trka u pljuvanju" na Dodikov račun.

"Ali, mislim da se njegovo ime neretko politikantski i providno zloupotrebljava u medijskom namicanju lažnog patriotizma pred Bošnjacima, kako bi se onda lakše udaralo po reisu Ceriću ili nekom drugom unutar Federacije", ocenio je Radončić.

On je istakao da Dodiku politički "ne može i ne želi verovati", ali da smatra lošim da mu se u Sarajevu ili u Sipi montiraju kriminal i korupcija.

"To Dodika neće privlačiti ka pravljenju zajedničke države, već naprotiv, samo će ga terati iz nje, što neki, verovatno, i hoće. Imam pravo da sumnjam zašto nekima toliko smeta što je Dodik tobože ukrao, inače neverovatnih, 500 miliona KM u Banjaluci, a istovremeno im uopšte ne smeta što su Selimovići stvarno ukrali milijardu KM usred Sarajeva", kaže Radončić.

On je rekao da se boji scenarija u kojem se Dodik na svaki način pokušava planski izludeti korupcijskim dosjeima, kako bi, u strahu od eventualnog procesuiranja, pobegao u separatizam.

"Od ovoga ne bi imali koristi ni Srbi, ni Bošnjaci, ni BiH. Koristi ne bi imali ni pojedini ekstremni velikohrvatski krugovi, čiji se prsti mogu prepoznati u taktici da BiH treba mudro srušiti na način da je to tobožnja posledica Dodikovih sukoba sa Sarajevom i OHR-om, odnosno, Bošnjacima koji su u svemu veliki operativci i navijači", ocenio je Radončić.

Razvoj

Vrlo je indikativno, kaže on, da ti ekstremisti smatraju kako bi se tada lako Dodik i Bošnjaci optužili kao glavni krivci za raspad i podelu BiH, a "mirni" Hrvati bili bi nagrađeni reaktiviranjem Vašingtonskog sporazuma i dobijanjem na poklon cele Federacije.

"Ipak, ma koliko Dodika separatistički svrbeli prsti, verujem da on ne sme preuzeti takvu odgovornost na sebe i treba ga pustiti da RS ekonomski razvija i da se ona što iskrenije reintegrira unutar BiH", rekao je on.

Prema njegovim rečima, vlasti u Sarajevu moraju znati da, ako hoće celu i zajedničku BiH, onda treba da navijaju da se svaki njen deo ekonomski razvija i da taj razvoj ne kriminalizuju.

"Uz to, ako hoćemo da živimo sa Srbima u istoj državi, moramo uvažavati njihovo pravo da sami biraju političke vođe, ma koliko se oni nama ne dopadali", poručio je vlasnik "Avaza".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.