Izvor: B92, 30.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RS nema pravo na otcepljenje"

Sarajevo -- Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak kazao je da "Republika Srpska nema pravo na otcepljenje od BiH".

"BiH je međunarodno priznata država, i njen teritorijalni integritet je zagarantovan Dejtonskim sporazumom, te se njeno postojanje ne može dovoditi u pitanje", saopštio je Lajčak, reagujući na jučerašnju izjavu premijera RS Milorada Dodika.

Dokik je kazao da će "njegova stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražiti pravo na samoopredeljenje, uključujući i opciju za odcepljenje Republike Srpske, u predstojećim razgovorima o ustavnom uređenju BiH".

Lajčak je danas upozorio sve političare u BiH da ulože maksimalne napore na izgradnji poverenja između građana, a ne da generišu sumnju i neizvesnost.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica smatra da je potrebno da se provede sporazuman proces ustavne reforme, kako bi se BiH učinila efikasnijom i uspešnijom za njene građane, i kako bi mogla lakše realizovati zahteve za pristup u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.