REAGOVAĆEMO! Amerikanci uputili ozbiljno upozorenje Dodiku

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 13:26

"REAGOVAĆEMO!" Amerikanci uputili ozbiljno upozorenje Dodiku

Za izjavu Dodika iz Ambasade SAD kažu da on i njegova stranka nisu zainteresovani za zaštitu prava birača u BiH.

Ambasada SAD u Sarajevu reagovala je na najavu predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, da će NSRS usvojiti svoj izborni zakon za lokalne i republičke izbore, čime se praktično oduzima nadležnost CIK-u BiH, porukom da su Amerikanci spremni da reaguju na svaki pokušaj kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne želeći, kako navode, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da nagađaju na koji način će odgovoriti na takve pretnje.

- Već godinama, organizacije civilnog društva i birači u Bosni i Hercegovini, te međunarodni partneri BiH ističu nedostatke u vezi sa integritetom izbornog procesa u BiH. Sjedinjene Američke Države, kao i mnogi njihovi međunarodni partneri, pozivale su i pozivaju domaće političke lidere da usvajanjem zakona o integritetu izbornog procesa odgovore na zabrinutost građana BiH koji gube veru u svoju demokratiju - saopšteno je iz američke Ambasade za sarajevsku N1.

Podsetili su da su na poziv političkih stranaka u BiH, SAD, kako navode, pomogle održavanje pregovora u cilju postizanja dogovora o Izbornom zakonu BiH.

- Nažalost, političke stranke nisu uspele da ispune niti osnovnu odgovornost koju imaju prema biračima u BiH: da obezbede da izbori u zemlji budu slobodni i demokratski. Svi birači zaslužuju poverenje da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su i ispunjeni - navode iz Ambasade SAD.

Za izjavu Dodika kažu da on i njegova stranka nisu zainteresovani za zaštitu prava birača u BiH, uključujući i birače u Republici Srpskoj, na slobodne i poštene izbore.

- U jednu ruku, ovo i nije iznenađujuće s obzirom na sveprisutnu prevaru u vezi sa izborima za predsednika Republike Srpske 2022. godine, što je u nekim krugovima pokrenulo pitanja o legitimnosti potvrđenog ishoda. To je takođe u skladu i sa nastojanjima gospodina Dodika da uskrati stanovnicima Republike Srpske i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda štampe i sloboda okupljanja. Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od Republike Srpske ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH - tvrde iz Ambasade SAD.

Dodaju da su Sjedinjene Države jasno dale do znanja da su spremne da odgovore na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem.

- Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli preduzeti kao odgovor na takve pretnje. Sjedinjene Države će, kao i uvek, odgovoriti u vreme i na način po vlastitom izboru - navodi se u odgovoru američke Ambasade.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.