Prudski proces je mrtav

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prudski proces je mrtav

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio da je tzv. prudski proces, koji su pred kraj prošle godine dogovorili lideri tri vladajuće stranke u BiH, Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović, u "nekom smislu mrtav" i da je to sada proces dijaloga proširen na više stranaka.

Incko je rekao da je "prudski proces" neko vreme bio "miljenik medjunarodne zajednice, jer se rodio u BiH i pokrenuo neke stvari, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao što je rešavanje statusa Brčko distrikta".

On je ocenio da je uska baza prudskog procesa i da nema proste većine u parlamentu BiH.

Komentarišući ustavnu reformu, Incko je rekao da su moguće manje promene Ustava BiH i da bi bilo dobro da BiH ima samo jednog predsednika i dva potpredsednika, da bude povećan broj poslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da bi mogla da bude smanjena i administracija u Federaciji BiH.

Incko smatra da bi bilo dobro da se o tome dogovore domaći političari i da Dodik, Tihić i Čović obećavaju da će se dogovoriti.

Što se tiče zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika, Incko je potvrdio da je njegov zadatak da OHR pretvori u kancelariju specijalnog predstvanika EU.

Na pitanje da li će bivši visoki predstvanik u BiH Pedi Ešdaun doći na funkciju specijalnog predstavnika EU, Incko je odgovorio da se o tome nekada pričalo i da je dobro došao svako ko će nešto dobro učiniti.

"Želimo da BiH 'stane na noge', da ide od Dejtona ka Briselu i da ljudi uzmu sudbinu u svoje ruke", poručio je Incko.

Govoreći o bonskim ovlašćenjima, Incko je istakao da ta ovlašćenja imaju i gradjani BiH, koji na izborima mogu da menjaju vlast ako ne radi u njihovom interesu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.