Prioritet veća autonomija Republike Srpske

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet veća autonomija Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je njegov prioritet postizanje veće autonomije RS u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da će, ako u tome ne uspe, tražiti nezavisnost od ostatka Bosne i Hercegovine mirnim putem u roku od četiri godine.

"Ako kosovski Albanci, prema Medjunarodnom sudu pravde i najvažnijim diplomatskim silama na svetu, imaju pravo da se odvoje zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << etničke mržnje i nejedinstva sa Srbijom, zašto to ne bismo mogli i mi u Bosni i Hercegovini?", izjavio je Dodik u intervjuu Rojtersu.

Dodik je rekao da očekuje da će Republika Srpska steći autonomiju u naredne četiri godine, dodajući da, "ako bude neophodno radi očuvanja mira, sačekačemo i 10 godina".

Premijer RS je istakao da RS neće delovati jednostrano i da bilo kakvo odvajanje od BiH neće izazvati ni rat ni nasilje.

"Mi nismo avanturisti, delovaćemo polako. Naše je političko pravo da odlučujemo o svom statusu", rekao je Dodik u vezi sa referendumom o nezavisnosti, koji bi, kako je kazao, mogao da bude raspisan u roku od 30 dana.

Premijer RS je kazao da bi rezolucija o Kosovu, o kojoj će se ovog meseca raspravljati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, mogla da pruži dodatnu podršku nastojanju bosanskih Srba da steknu veću autonimiju, odnosno nezavisnost.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Veća autonomija za RS u okviru Dejtona - prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2010

BANJALUKA -..Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je njegov prioritet postizanje veće autonomije RS u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da će, ako u tome ne uspe, tražiti nezavisnost od ostatka Bosne i Hercegovine mirnim putem u roku od četiri godine..."Ako kosovski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kosovo otvara put za otcepljenje RS

Izvor: Blic, 02.Sep.2010, 01:40

Banjaluka - Odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu postavlja pravni presedan za otcepljenje RS, što bi moglo da se desi u roku od četiri godine, ali ovaj entitet neće žuriti sa tim potezom, izjavio je juče premijer RS Milorad Dodik...On je u intervjuu Rojtersu rekao kako je njegov prioritet da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.