Pomoć Srbima preko Drine, pet miliona evra i Deklaracija

Izvor: Prva.rs, 02.Sep.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pomoć Srbima preko Drine, pet miliona evra i Deklaracija"

Srbija će pomoći i opštinama FBiH u kojima žive pretežno Srbi, dodao je.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić sastali su se u Beogradu s predsednikom RS Miloradom Dodikom i predsednicom Vlade RS Željkom Cvijanović.
Nakon sastanka, Vučić je rekao da "Republika Srbija i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i prema svom opredeljenju i u skladu sa zakonom nastoji da podrži svoj narod >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << zapadno od Drine".
On je kazao da su u skladu sa tim donesene odluke o podršci i pomoći narodu i institucijama RS.
"Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole "Srbija" u Bosanskom Šamcu, kao i škole "Vuk Karadžić" u Doboju", rekao je predsednik Srbije i dodao da će Srbija finansitari izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom,, kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici.
"Biće rekonstrukisane ulice na Palama, kao i sporstke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika", dodao je Vučić.
"To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekta".
Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je predsednik Vučić.
On je rekao i da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.
Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.
To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgvori Srbi ili srpske..."
On je najavio da će nakon Deklaracije biti izrađen akcioni plan, a potom će oživeti budžetski fond.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.