Položeni venci u Donjoj Gradini povodom Dana sećanja na žrtve logora Jasenovac

Izvor: Beta, 05.Maj.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci u Donjoj Gradini povodom Dana sećanja na žrtve logora Jasenovac

Delegacije Srbije i Republike Srpske (RS) položile su danas u Spomen području u Donjoj Gradini vence povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru JasenovacVence su položili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, članovi dve vlade, predstavnici lokalnih zajednica, potomci žrtava jasenovačkog logora kao i predstavnici diplomatskog kora i medjunarodnih organizacija.Patrijarh srpski Irinej služio je u spomen kompleksu u Donoj Gradini parastos stradalima.Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, kako prenosi Radio-Televizija Republike Srpske, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

DODIK NA DANU SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA: Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije

Izvor: Kurir, 05.Maj.2019

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je na zlo ustaškog režima i monstrouzna stradanja u Јasenovcu i Donjoj Gradini, pre svega srpskog, ali i svih ostalih naroda.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.