Pogoršani odnosi lidera: Dodik dodatno zaoštrio stavove, Izetbegović mu poručuje da sazrije

Izvor: SandzakPress.net, 06.Sep.2019, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogoršani odnosi lidera: Dodik dodatno zaoštrio stavove, Izetbegović mu poručuje da sazrije

Dan nakon isteka sporazuma trojice političkih lidera Milorada Dodika (SNSD), Bakira Izetbegovića (SDA) i Dragana Čovića (HDZ BiH) dodatno su se zaoštrili stavovi. Nastavak rada na implementaciji sporazuma kojeg su 5. augusta potpisali, a koji se odnosi i na formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH nije na vidiku. Tako je lider SDA Bakir Izetbegović danas potvrdio da se može očekivati dalje zatezanje situacije i produbljavanje krize, zbog ovoga što radi Dodik i SNSD već 10 godina”.   “Pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << da se dominira i da se nametne volja entiteta državi neće moći ići. Inače, ova država nema budućnosti. Mi ćemo tu ‘stati na loptu’ i pomoći gospodinu Dodiku i SNSD-u da sazriju, da poštuju Ustav, procedure, partnere i da poštuje ono što se zakleo da će poštovati kada je preuzeo poziciju u Predsjedništvu”, kazao je danas Izetbegović.   Izetbegović riječima nije baš štedio ni Čovića, dajući mu jasno do znanja da se izjasni.   “Bolje bi mu bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi sa ANP-om. Dakle, da li je HDZ za NATO put BiH? Ako jeste, zašto ne podržava ANP? Dalje, ako stvarno smatra da ničim nije fer uslovljavati formiranje vlasti, zašto on uslovljava? HDZ od nas traži kreiranje Izbornog zakona onako kako se njima dopada. Dva puta su to odbili, sada čekaju i kažu prošlo je pet mjeseci i kažu da ništa nismo uradili. Jedino oni mogu predložiti izmjene zakona, ako to žele”, kazao je Izetbegović. S druge strane, Dodik je danas odaslao javnosti još oštriji stav kada je u pitanju njegov odnos prema NATO-u. Naime, Dodik je pozvao NATO da odbaci odluku o davanju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH da ne bi, kako je rekao, bili glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije. Tako je Izetbegovićeva izjava koja je medijima data još jučer da nakon 5. septembra dolazi 6. i 7. septembar, te da će se nastaviti pregovori, kako sada stvari stoje, ostala ipak preoptimistična. Inače Glavni odbor SDA pozvao je danas međunarodnu zajednicu da zaustavi trenutno djelovanje Milorada Dodika.   klix.ba Pogledajte vijest na izvornom sajtu: Pogoršani odnosi lidera: Dodik dodatno zaoštrio stavove, Izetbegović mu poručuje da sazrije

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

BAKIR PRIZIVA VEČITI TEHNIČKI MANDAT Lider SDA za ostanak SDS i PDP u vlasti dok SNSD „ne sazri“

Izvor: Blic, 06.Sep.2019

Izjava Bakira Izetbegovića da već ima druge partnere, ako Milorad Dodik nastavi s „opstrukcijama“, dodatno je podgrejala političke tenzije između dva stranačka bloka u Srpskoj od kojih su jedni već deset meseci u tehničkom mandatu u Sarajevu, a drugi bi da ih zemene.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.