Izvor: Blic, 05.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Holbruk je tražio da zabranim SDS

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič potvrdio je sarajevskom "Dnevnom avazu" da je 2000. godine odbio zahtev bivšeg američkog diplomate Ričarda Holbruka da zabrani Srpsku demokratsku stranku (SDS), kako bi pomogao Miloradu Dodiku i Biljani Plavšić.



"Nazvao me Ričard Holbruk i predložio mi da zabranim SDS. Kazao sam mu da sam voljan zabraniti Srpsku radikalnu stranku, ali ne i SDS, jer on ima snažnu podršku koja se manifestovala u demokratskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procesu", izjavio je Petrič. On kaže da je tada predložio Holbruku drugačiju strategiju, da se SDS ne zabrani, već da se deluje tako da njegova snaga oslabi.

"Moj naslednik Pedi Ešdaun, ali i vreme koje je usledilo dali su mi za pravo. Ešdaun je i sa SDS-om puno toga uradio", rekao je Petrič.

Govoreći o detaljima razgovora sa bivšim američkim diplomatom koji je tražio da se zabrani SDS, Petrič kaže da ga je pitao zašto on to nije uradio u Dejtonu i da mu je rekao i to da bi pet godina od Dejtona zabrana bila besmislena. Petrič kaže da nije pogresio što nije poslušao Holbruka, jer je u međuvremenu SDS izgubio podršku i to, kako navodi, više nije tako jaka stranka.

"Moram pojasniti da je Holbrukov motiv bio da se zabranom SDS pomogne Biljani Plavšić i Miloradu Dodiku. Zalagao sam se za principe, a ne rešenja, koja su se temeljila na ličnostima", rekao je Petrič.

"U suštini, američki zahtev bio je da se SDS zabrani kako bi bile osigurane i ojačane snage u RS koje su kooperativne sa Zapadom. Upozorio sam ih da bi takav čin pomogao SDS-u, pa i samom Karadžiću. Njegova je stranka tada bila jaka", rekao je Petrič i dodao da je ovako ispalo bolje.

"Oni su morali potpisati da će poštovati Dejton i u potpunosti sarađivati s Hagom, iako je to bilo u suprotnosti sa svim njihovim principima. Potom su taj potpis sprovodili u delo...", rekao je Petrič.

On ističe da nikada nije bio blizak SDS-u i da je uradio sve da razgradi strukture na kojima je Radovan Karadžić izgradio svoju stranku.

Petrič kaže da će - iako se nikada nije sreo s Karadžićem - ukoliko ga Tribunal pozove svedočiti i u tom sudskom procesu, kao što je sa Hagom sarađivao i u slučaju Milošević, Milutinović i Šainović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.