Parastosi žrtvama Oluje

Izvor: Studio B, 04.Avg.2012, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastosi žrtvama "Oluje"

Parastos nastradalima u vojnoj operaciji "Oluja" održan u crkvi Svetog Marka sa koje je patrijarh srpski Irinej poručio da opravdanja za takvo bezakonje i zločine koji su se desili sigurno nema.

Parastosu, koji je patrijarh služio uz sasluženje sveštenstva SPC, prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković, pripadnici VS i brojni građani, među kojima je bio i ruski ambasadror >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Aleksandar Konuzin.

Partijarh je okupljenima rekao da se obraća svima koji su postradali u jednom "bezumnom vremenu" i dodao da su postradala naša braća, sestre i deca, samo zato što su bili Srbi i što su prihvatali pravoslavnu veru.

Oni su, kako je istakao, bili ne samo prognani, već i strašno postradali na tom putu i bekstvu i traženju spasa u Srbiji.

On je rekao da sećamo mnogih koji su izgubili "svoje živote i svoje kosti rasuli u krajevima Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije", koji su ostavili svoje domove u kojima su vekovima živeli i ostavili ih onima koji su im bili neprijatelji".

"A neprijatelji su im bili, draga braćo i sestre, hrišćani koji pripadaju jednoj crkvi, zapadnoj crkvi, protiv hrišćana, koji su pripadali apostolskoj Istočnoj paravoslavnoj crkvi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, teško je naći reči i opravdanja za te strašne zlčine koji su se desili pre 17 godina u "zapadnim našim krajevima ili se kasnije desili u našim južnim krajevima gde su Srbi kao nikada u svojoj istoriji postradali".

On je ocenio da je 20. vek za Srbe predstavljao vek najstrašnijeg stradanja u njihovoj "dugovečnoj istoriji".

"Zašto se to desilo i zašto je tako bilo i ima li opravdanja za takvo bezakonje i zločine koji su se desili - sigurno da nema", rekao je patrijarh.

On je naveo i da je posle toliko vremena i toliko "nekakvoga prava demokratskog u svetu u kome živimo", 250.000, a po nekima i 350.000 onih kojih je rasuto daleko po svetu.

"I to se sve dešava danas, u 21. veku pred demokratskim svetom Evrope i Amerike i desetine hiljada čeka da se vrati odakle je prognano, ali pravde za naš narod u svetu nema", rekao je partijarh.

On je napomenuo da se svi nadamo da će kad-tad progovoriti pravda, ako ne ljudska onda će sigurno "progovoriti pravda Božija".

Irinej očekuje, kako je istakao, "da moćnici ovog sveta učine da se pravda sprovede, da se ljudi vrate svojim domovima, njivama, stanovima i da pravda bude ista prema nama kao i prema drugim narodima".

Porodice nastradalih u akciji "Oluja" položile su venac, upalili sveće na spomen obeležje nedaleko od crkve Svetog Marka.

Parastos žrtvama "Oluje" biće služen u i u Crkvi Svete Trojice u Banjaluci u prisustvu najviših zvaničnika s predsednikom Miloradom Dodikom na čelu.

Posle parastosa, na centralnom groblju Svetog Pantelije biće položeni venci i odata pošta stradalima, a nakon toga u Kolu srpskih sestara, u duhu pravoslavnih običaja, biće služena daća.

Obeležavanje godišnjice stradanja Srba u operacije "Oluja" u Republici Srpskoj počelo je danas i traje do 8. avgusta, do kada će biti održan niz manifestacija na lokalnom nivou.

U operaciji "Oluja", na prostoru bivše Republike Srpske Krajine, poginulo je i nestalo blizu 2.000 Srba i proterano oko 220.000, a u akciji "Maestral", koja je bila njen produžetak, hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom muslimanske armije, ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika s područja 13 opština u BiH.

 

Udruženje prognanih Srba iz Hrvatske: "Oluja" još traje

Za izbegle i prognane Srbe iz Hrvatske, "Oluja" još traje, jer ogromna većina nije mogla da se vrati na ognjišta, a osnovna imovinska i ljudska prava su im uskraćena u zemlji porekla, saopštilo je Udruženje izbeglica i prognanika u Srbiji.

U saopštenju se podseća da je tokom građanskog rata 1991/95 oko 400.000 Srba iz Hrvatske "isterano zbog nacionalističkih pobuda i ratnohuškačke politike tadašnje vlasti".

"Retki povratnici teško žzive, jer uglavnom nemaju redovnih prihoda, ni posla, još postoje brojne ruševine, kuće koje se ne obnavljaju..." navedeno je u saopštenju udruženja povodom 17. godišnjice operacije hrvatskih oružanih snaga "Oluja".

Prognani i izbegli iz Hrvatske, podsećaju da su im vlasti u Zagrebu uskratili imovinska prava i da njih 46.000 potražuje stanarska prava koja su priznata ostalim građanima.

"U zemlji prihvata, majci Srbiji, mnogi stradali, pristigli u dugim kolonoma na traktorima i automobilima, danas se bore za egzistenciju i jedva preživljavaju", navedeno je u saopštenju.

"Mnogi su se snašli, zamenili ili prodali kuće i imanja, a deo je zbrinut uz pomoć države Srbije i donacija iz inostranstva", ukazali su članovi udruženja, istakavši da "zbog teške ekonomske krize i nezaposlenosti najveći problem predstavlja rad na crno".

"Naše udruženje i ostala udruženja okupljena oko Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, očekuje dalje mirno rešavanje sporova i izbegličkih problema i traži da se zauvek zakopaju ratne sekire", naveli su prognani i izbegli Srbi, jer "ne treba zaboraviti da još treba pomoći onima koji su za jednu noć izgubili SVE".

Oni su apelovali na državne organe Srbije da adekvatno i racionalno utroše 335,2 miliona evra koliko je iz donatorskog fonda namenjeno za trajno stambeno zbrinjavanje izbeglica.

Istu poruku su uputili i vlastima u Zagrebu uz podsećanje da je Hrvatskoj za stambeno zbrinjavanje izbeglica pripalo 119,7 miliona evra.

Članovi Udruženja izbeglih i prognanih Srba pozvali su sve zainteresovane da se do 27. avgusta prijave na konkurs za rešavanje stambenog problema koji je raspisao srpski Komesarijata za izbeglice.

 
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.