Palmer udario na Dodika: Neće mu biti dopušteno da opstane

Izvor: B92, 21.Feb.2020, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer udario na Dodika: Neće mu biti dopušteno da opstane

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, govorio je za "Glas Amerike" o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Palmer je u intervjuu upozorio da svako ko se protivi Dejtonskom sporazumu može da očekuje posledice, prenosi Avaz.ba.

"Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, rizikuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Palmer.

Na pitanje kakav bi to odgovor mogao biti, jer je Dodik već pod sankcijama i radi takve stvari iz godine u godinu, a i sam Palmer je već govorio da se nada da on neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku, Palmer kaže da se Dodiku mora staviti do znanja da je to neprihvatljivo.

"Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane. Tako da bih pomislio da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine", kaže.

Palmer smatra da Dodik stvara krizu tamo gde ne bi trebalo da je bude.

"Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gde ne treba da je bude", kaže on u intervjuu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.