Palmer: Dodik je pretnja koju treba shvatiti ozbiljno

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: Dodik je pretnja koju treba shvatiti ozbiljno

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju izjavio je da srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja pretnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno. Palmer je rekao da SAD razumeju zabrinutost koju Srpska pravoslavna crkva izražava zbog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali je dodao da mnoge evropske države imaju slične zakone.
Metju Palmer je u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Glas Amerike komentarisao aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini. Navodi da pretnja blokadom institucija u BiH mora ozbiljno da se shvati.

"Mislim da postoje pretnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je pretnja blokadom institucija na državnom nivou, pretnja sprečavanjem funkcionalnosti bosansko-hercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima", rekao je Palmer.
Dodao je da se Dodik i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i da je zbog toga bio predmet američkih sankcija.
"Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se bude takav odgovor Sjedinjenih Država", rekao je Palmer.
Američki zvaničnik je upozorio i da Bosna i Hercegovina ne može sebi da priušti da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi.
"Čini se da lideri nameravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu. Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gde ne treba da je bude", dodao je Palmer.
On ističe da svi moraju biti jasni i da međunarodna zajednica kolektivno mora jasno da stavi do znanja da je to neprihvatljivo i da neće biti dopušteno da to opstane.
"Tako da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine", rekao je Palmer.
"Mnoge države imaju slične zakone o slobodi veroispovesti"Palmer je rekao da SAD razumeju zabrinutost koju Srpska pravoslavna crkva izražava zbog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali je dodao da mnoge evropske države imaju slične zakone.
"Kako razumemo, zakon sam po sebi je u skladu s crnogorskim obavezama kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične zakone. Razmemo zabrinutost SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama", poručio je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.
Palmer navodi da se Sjedinjene Države zalažu za kompromis i mirno rešenje spora oko Zakona o slobodi veroispovesti podseća da su upoznati sa mišljenjem Venecijanske komisije o njemu.
SAD, kako dodaje, očekuju da će započeti razgovor između Vlade Crne Gore i SPC biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj veri, a sa ciljem da se dođe do razumevanja o tome kako se on može primeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana, ali i legitimne interese SPC.
O "ruskim izvorima" Palmer je izrazio zabrinutost zbog dezinformacija oko Zakona i spora između vlade i SPC.
"Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike", rekao je Palmer i dodao da su dezinformacije provokacija za koju je odgovorna pre svega Moskva.
Palmer je upozorio da Rusija taj Zakon vidi kao ranjivu tačku koju može da iskoristi, kao priliku da napravi razdor između Srbije i Crne Gore i da povisi tenzije.
Američki zvaničnik nije komentarisao odnose Srbije i Kosova.
Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je krajem 2019. godine iako su protiv njega SPC i veliki broj građana Crne Gore. To nezadovoljstvo izazvalo je brojne proteste i molitvene litije, koje se organizuju u brojnim crnogorskim gradovima, ali i van Crne Gore.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palmer: Dodik je pretnja koju treba shvatiti ozbiljno

Izvor: Blic, 21.Feb.2020

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju izjavio je da srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja pretnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno.

Nastavak na Blic...

Dodik: Niti ćemo otići odavde, niti ćemo kome dati svoj grunt

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2020, 15:23

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmera odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja prijetnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može da riješi ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.