PRVI FORUM DIJASPORE Dodik: Zaključci sa ovog skupa biće osnova za izgradnju dobrih odnosa

Izvor: Blic, 24.Feb.2018, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI FORUM DIJASPORE Dodik: Zaključci sa ovog skupa biće osnova za izgradnju dobrih odnosa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci na otvaranju Prvog foruma dijaspore da se odnos matice, Srbije i Republike Srpske, i dijaspore mora podići na kvalitetniji i viši nivo.

U obraćanju brojnim učesnicima Foruma u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, Dodik je naveo da će zaključci sa ovog skupa biti osnova za izgradnju dobrih odnosa.

- Ne želimo da ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bude prvi i jedini ovakav skup i to treba da dogovaramo. Domaćini ne moraju biti samo Srbija i Srpska, već možemo odrediti okupljanje i u inostranstvu, gde je etablirana naša zajednica - istakao je Dodik.

On je dodao da srpsko rasejanje može pomoći u vezi s investiranjem u projekte na kojima Srpska radi i na kojima će raditi.

Dodik je rekao da zajednička deklaracija Srbije i Srpske o opstanku Srba ne isključuje nikoga i podrazumeva formiranje Nacionalnog saveta za provođenje deklaracije.

- U njemu će biti predstavnici Srpske, Srbije, Srpske pravoslavne crkve i dijaspore, a tu je i formiranje fonda za podršku projektima za srpske nacionalne organizacije u regionu i dijaspori, što pokazuje institucionalni odnos prema ovom pitanju - pojasnio je predsednik Republike.

On je poručio predstavnicima srpske dijaspore da odbiju pritiske na planu institucionalizacije takozvane "bosanske dijaspore".

- To nije deo naše politike jedinstvene srpske dijaspore, koja je organizaciono jedini zajednički predstavnik Srba iz Srbije i Srpske. Možemo da prihvatimo postojanje čak i jedne organizacije srpske nacionalne dijaspore, koja uključuje Srbe iz Srpske, Srbije i sa prostora cele bivše Jugoslavije - ocenio je Dodik.

Cilj Prvog forumu dijaspore je uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između Srpske i srpskog naroda u rasejanju.

Ovaj skup se održava na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Uz predsednika Srpske, Forumu prisustvuje predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Željka Cvijanović, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, brojni ministri u Vladi Srpske i predstavnici javnog, političkog, crkvenog i društvenog života Srpske.

Na skupu je oko 100 učesnika iz više od 26 zemalja, među kojima su ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih i studentskih organizacija.

Cvijanovićeva je poručila da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.

- Imala sam priliku da preko naših udruženja i Srpske pravoslavne crkve doprem do svih onih koji su zainteresovani, a to su mnogi naši ljudi, da učestvuju u kreiranju odnosa i da pokažu svoju vezu i bliskost sa Republikom Srpskom - istakla je Cvijanovićeva, obraćajući se danas u Banjaluci na Prvom forumu dijaspore.

Čubrilović je rekao na otvaranju Prvog foruma dijaspore u Banjaluci da se nada da će ovakvih skupova biti više i da će saradnja koja već postoji u raznim segmentima biti objedinjena na kvalitetniji način.

On smatra da je dovoljno što su se ne jednom mestu okupili učesnici iz više od 20 zemalja sveta, kao i što je celo rukovodstvo Srpske stalo iza jednog ovakvog projekta, te što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, podržavajući i radeći na ovoj inicijativi, dao dodatnu energiju da ovakav skup bude održan u Banjaluci.

- Ovo je samo prvi skup. Nadam se da ćemo ovakvih skupova imati na više mjesta, više puta, i da će ova saradnja, koja već postoji, ali u raznim segmentima biti objedinjena na kvalitetniji način da bismo jedni drugima mogli biti na usluzi za sve probleme i potrebe - istakao je Čubrilović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Odnos matice i dijaspore podići na kvalitetniji nivo

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2018

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci na otvaranju Prvog foruma dijaspore da se odnos matice, Srbije i Republike Srpske, i dijaspore mora podići na kvalitetniji i viši nivo...U obraćanju brojnim učesnicima Foruma u Administrativnom centru Vlade Republike...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.