PEŠIĆEVA: Vučić u BiH i RS ne računa na Dodika!

Izvor: Kurir, 23.Apr.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PEŠIĆEVA: Vučić u BiH i RS ne računa na Dodika!

Mislim da je Vučić kao pobednik izbora svestan da je njegova unutrašnja sloboda vezana za prihvatanje tih očekivanja od EU i ja mislim da će oni nastaviti da formalno poboljšavaju odnose sa BiH, rekla je Vesna Pešić

SARAJEVO - Mislim da je Vučić kao pobednik izbora svestan da je njegova unutrašnja sloboda vezana za prihvatanje tih očekivanja od >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU i ja mislim da će oni nastaviti da formalno poboljšavaju odnose sa BiH.

"Kao još jedan znak da je Srbija kooperativna u regionu, najavili su prvu posetu Sarajevu nakon izbora nove vlade. Ali ja ne verujem da će oni učiniti nešto bitno da pomognu da se možda BiH ustali i izađe iz tog raspadnutog stanja kao jedna nefunkcionalna država. Ne verujem da će nešto bitno učiniti da Republika Srpska postane kooperativnija u izgradnji BiH kao jedne normalne države, kazala je Vesna Pešić.

Pešićeva smatra da će u slučaju BiH aktuelno srpsko vodstvo nastaviti da igra "kooperativnu ulogu".

Dodaje kako je sve to povezano sa međunarodnim položajem Srbije jer su Vučić i njegovi ljudi shvatili da kooperativnošću u odnosima sa međunarodnom zajednicom mogu dobiti odrešene ruke na unutrašnjem planu, što, prema njoj, nije dobro.

Oni će doći u Sarajevo, da se potapšu sa Izetbegovićem ili drugima, ali to su površne geste. Srbija neće biti voljna da menja Dejtonski sporazum, neće promeniti nekorisno ponavljanje da će Srbija podržati sve dogovore naroda u BiH. Jer, očigledno je da taj konflikt tri naroda samo zamrznut. Ići će sa frazom da će podržati šta god da se dogovore tri naroda, a mi znamo da ne mogu da se dogovore, smatra ona, dodajući kako se tako nastavlja licemerje koje prema BiH pokazuju i evropski zvaničnici kada traže od bh lidera da sami naprave kompromis, a unapred znaju da se to neće dogoditi.

Pešićeva je uverena da Vučić u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj ne računa sa Miloradom Dodikom.

"Oni imaju SDS kao drugu stranku u Bosni. Prema Dodiku imaju rezervu jer bi voleli da se promeni vlast, da na sledećim izborima na vlast dođe ta njihova stranka sa kojim oni imaju bolje odnose nego sa Dodikom. Oni su prirodniji saveznici...

Ali ja ne znam hoće li to biti bolje ili gore, hoće li oni biti kooperativniji nego Dodik. Da li će to da popravi situaciju ako bi stvarno Dodik otišao i došla ova druga stranka na vlast, ja to ne mogu da procenim. Ja i dalje imam svoju sumnju. Srbija ovom ili onom vladom neće mnogo učiniti za  stabilizaciju BiH, rekla je Pešićeva.

(Klix.ba)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.