Okvir za buduće delovanje

Izvor: Glas javnosti, 18.Okt.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okvir za buduće delovanje

BEOGRAD - Predstavnici političkih stranaka Republike Srpske, učesnici sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, za Glas javnosti kažu da im je šef srpske države preneo „jasan stav da Srbija podržava Dejtonski sporazum i poziciju RS“! Naši sagovornici tvrde da nije bilo nikakvih zaključaka posle sastanaka, već samo razmene mišljenja, ali i da im je razgovor sa Tadićem pružio „dovoljan okvir za dalje delovanje“.

Premijer RS >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Milorad Dodik ocenjuje da je važno to što se Srbija aktivnije uključuje u rešavanje problema u BiH.

- Srbija je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i njegov garant. U poslednjih nekoliko godina to kao da se ignorisalo, ali je bitno da i Srbija u tome učestvuje. Predsednik Tadić je izrekao jasan stav da je Srbija garant Dejtona i da podržava unutrašnju strukturu BiH po tom sporazumu, odnosno entitete. Svaki dogovor, koji bude donet konsenzusom, biće prihvatljiv i za Srbiju. Nema nametanja rešenja. Dakle, ovo što je rekao Tadić za nas je dovoljan okvir za buduće delovanje u vezi sa problemima u BiH - ističe Dodik.

Lider SDS Mladen Bosić kaže da nije bilo nikakvih zajedničkih zaključaka posle sastanka, već samo razmena mišljenja i stavova.

MIHAJLICA:  JEDNOGLASNI SMO

Predsednik SRS Milanko Mihajlica ističe da ih je Tadić uverio u puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i unutrašnje strukture BiH.

- Jednoglasno smo rekli da je bilo kakvo nametanje rešenja neprihvatljivo. Naš stav je da ne bi trebalo da se ide u radikalne promene Ustava BiH, koji bi derogirale zaštitu srpskih interesa, kao i ukidanje entitetskog glasanja. Mislim da bi i parlament BiH trebalo da se izjasni o ovom „paketu“ - kaže Mihajlica.

- Svi su obavešteni o sastanku u Butmiru, razmenili smo mišljenja i u tom smislu je sastanak bio koristan. Predsednik Tadić rekao je da će Srbija prihvatiti sve ono o čemu se dogovore tri strane u BiH. To smo i mi tražili - naglašava Bosić i dodaje:

- Za nas je neprihvatljiva bilo kakva međunarodna konferencija bez učešća Srbije, kao garanta Dejtona, ili Rusije. Naš stav je dovoljno jasan - nije prihvatljivo nijedno nametnuto rešenje. Sve što bi moglo da se podvede kao neki novi „Dejton 2“ nije prihvatljivo - kaže Bosić.

Predsednik DS Dragan Čavić ističe da je predsednik Tadić „odmah na početku rekao da Srbija ima jasnu poziciju, kao garant Dejtonskog sporazuma“.

- Tadić nas je upoznao i sa sadržajima razgovora koje je imao u inostranstvu. Dakle, suština je bila u tome da, dok god postoji Dejtonski sporazum, mora postojati konsenzus tri strane. Predložio sam da je možda bolje bilo da smo imali sastanak u RS. Nije isključeno da se neki naredni sastanak održi u RS - poručuje Čavić.

I potpredsednik PDP Branislav Borenović kaže da im je Tadić poručio da se Srbija zalaže za ravnopravnost naroda i entiteta, kao i da bio trebalo očuvati poziciju RS.

- Tadić je istakao da je za Srbiju prihvatljivo svako dogovorno rešenje tri strane, ali nikako nametanje rešenja. Entitetsko glasanje mora da ostane i ne bi trebalo da se ukine - zaključuje Borenović.

Svaka castr Dodiku i politicarima u Republici Srpskoj, oni za razliku od politicara u Srbiji brinu o svojoj zemlji i narodu. Problem je sto se previse vezuju za Srbiju i srpske politicare, a ovde ima takvih da bi prodali i rodjenu majku i zemlju za pare ili malo navodnog ugleda na zapadu (koji je u stvari prezir, gadjenje i smejanje, ali se pretvaraju da ih cene dok mogu da ih iskoriste). Zato mora da se paze jer ovi odavde mogu da ih prodaju za saku pirinca, kao sto je i Sloba prodao Karadzica. Sada su tu Suganovac, Tadic i ekipa koja se prodala za sitne pare i vec unovcila Kosovo. Nece im ni RS nista znaciti, samo da podignu cenu pa ce i to da prodaju. Zato braco pazite se lopova i suge bez obraza. Gledajte sta rade u Srbiji pa onda im se obracajte za pomoc oko RS. Takav sljam moze da vas ispali mnogo gore nego muslimani ili Hrvati.

Zaboravio sam da kazem da je sljam izdajnicki i lopovski i Dejtonski sporazum prodao. Eto u Srbiji nigde nema sporazuma. Nestao je za vreme vlade Djindjica i Svilanovica kao ministra spoljnih poslova.

Vidite li dokle su oni spremni da prodaju interese Srbije - nista im nije sveto.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.