Očuvanje RS, glavni cilj SNSD

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje RS, glavni cilj SNSD

U prethodne četiri godine vraćeno dostojanstvo Republici Srpskoj, rekao lider Saveza nezavisnih socijaldemokra Milorad Dodik na konvenciji partije. Očuvanje srpskog entiteta u BiH i dosledna primena Dejtonskog mirovnog sporazuma glavni cilj i u narednom periodu.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i kandidat za predsednika Republike Srpske na predstojećim izborima Milorad Dodik izjavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u prethodne četiri godine vraćeno dostojanstvo RS i da će očuvanje srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini i dosledna primena Dejtonskog mirovnog sporazuma biti glavni cilj i u narednom periodu.

Na konvenciji SNSD-a Dodik je rekao da se kandidovao za funkciju predsednika entieta jer želi da se bori za status RS i za ono što je sadržano u Dejtonskom sporazumu iz 1995. godine kojim je okončan rat u BiH.

On je ukazao da Republici Srpskoj nije usko u BiH sa Dejtonskim sporazumom, ali da joj je mučno u BiH, u kojoj se ruši Dejton.

"Nama nije mučno u BiH s Dejtonom, ali je mučno u BiH u kojoj se ruši Dejton", rekao je Dodik navodeći da revizija Dejtonskog sporazuma neće proći.

Dodik je naglasio da mnoge nadležnosti prenete sa entiteta na državni nivo, nisu dale rezultate i da je potrebno sagledati šta će se s tim činiti u narednom periodu.

Izražavajući nadu da će SNSD pobediti na predstojećim opštim izborima u BiH u oktobru, Dodik je rekao da politika SNSD nije protiv, nego za mir i toleranciju.

Na konvenciji SNSD predstavljeni su nosioci lista za parlamente RS i BiH, kao i Nebojša Radamnović, koji je ponovo kandidovan za srpskog člana u Predsedništvu BiH.

Radmanović je ponovio da veruje u pobedu kandidata SNSD na izborima, ističući da očekuje da će u narednom mandatnom periodu biti zatvoren Ured visokog predstavnika u BiH.

Kao ciljeve stranke Radmanović je naveo mir, toleranciju, ravnopravnost, dogovor i konsenzus u BiH, ističući da bez toga država ne može funkcionisati.

Čelnici SNSD optužili su opoziciju u RS da nema vlastiti izborni program, već da joj ga rade u stranim ambasadama.

Kao gosti na konvenciji su bili predstavnici Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, koji su koalicioni partneri SNSD.

Na opštim izborima u BiH 3. oktobra biće birani članovi predsedništva BiH, predsednik i potpredsednici RS i novi sazivi skupština na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou u Federaciji BiH.

Ovo je drugi put da SNSD kandiduje svoga lidera za predsednika RS.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.