Obeleženo 75 godina od početka genocida u Jasenovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2016, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 75 godina od početka genocida u Jasenovcu

U Spomen-području Donja Gradina, u organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske, večeras je obeleženo 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac, u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi, uz poruku da se moraju utvrditi tačna imena svih žrtava stradalih u NDH, jer to do danas nije urađeno.

Posle istorijskog časa i recitala u izvođenju glumaca iz Srbije i Republike Srpske, skupu su se obratili predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpske Milorad Dodik.

Komemorativnom programu prisustvovali su predstavnici vlada, skupština i drugih državnih organ Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, udruženja i građani.

U sistemu koncentracionog logora sa sedištem u Jasenovcu, osnovanom 21. avgusta 1941. godine, ubijeno je 700.000 ljudi, najvećim delom Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Među ubijenima je bilo i 19.544 dece mlađe od četrnaest godina.

Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih.

Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina.

Vučić: Zadatak da utvrdimo tačan broj stradalih Srba u NDH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da pred institucijama Srbije i RS stoji zadatak da se utvrde tačna imena stradalih Srba na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, jer ni posle više od 70 godina to nije utvrđeno.

"To moramo da uradimo i zbog povampirenja ustaške politike u Hrvatskoj", rekao je Vučić na obeležavanju 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

On je naveo da smo svedoci kako se iz ponora istorije na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH, da ćemo mirno i ponosno istrpeti sve to, ali da nikome i nikada nećemo dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni Oluju.

"Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt, Srbin više neće i ne može bez svoje njive, imanja, kuće, ognjišta", podvukao je Vučić.

On je rekao da Srbin više ne pristaje da bude kriv samo zato što je Srbin i što se krsti sa tri prsta, a Srbija nikad više neće biti slaba da gleda, ćuti i dopušta uništenje, pogrom dela sopstvenog naroda.

Vučić je istakao da Srbi nikome ne prete i da hoće mir i najbolje odnose, čak i sa onima koji su hteli da nas nema.

"Takvu politiku smatramo delom svoje budućnosti, ali ćemo da budemo svoj na svome, da živimo svoje obične živote u svojim opancima i pod svojim nebom", rekao je Vučić.

On je rekao da su Srbi u NDH bili krvi za to što postoje i što se nisu odrekli svoje pravoslavne vere i ognjišta, dodajući da su u Donjoj Gradini napravljene grobnice za one koji su tada smetali razvoju jedne nacističke države, a da Ante Pavelić za svoja zlodela nije odgovarao.

Vučić je rekao da ne želi da govori strašnim brojevima, između ostalog i o 30.000 stradale dece, već da hoće umesto toga da se zadrži na jednom broju - na 1,2 metara dubine na kojoj su pokopavani pobijeni.

"Zato što danas stojimo na toj meri 1.2 metra od užasa, samo na 1.2 metra pokopavali su ubijene Srbe, 1,2 metra od smrti, noža, kamena, malja, smeha ubica...", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da niko od "krvnika" nije pokušao da opere krv sa svojih ruku.

"Ili ih je prosto i danas baš briga, sasvim mirno spavaju i utrkuju se, kao što vidite, da dokažu da im je deda bio ustaša... Nama nije, naši dedovi su ovde, na 1,2 metra ispod zemlje, zaklani, streljani, udareni maljem, položeni su u temelj njihove 'božje države', ustaške države njihovih dedova", rekao je Vučić.

Zbog toga, kako je rekao, danas mi, unuci žrtava na samo 1,2 metra, na teritoriji ustaške "božje države" pevamo ponosno Bože pravde.

Dodik: U ime mira se moramo suočiti sa posledicama rata

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio večeras da svima u BiH i regionu da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlog rata.

"Tako imamo šansu da nam se to ne ponovi", poručio je Dodik na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora Jasenovac.

On je rekao da je Republika Srpska uslov i garancija opstanka na ovim prostorima, a da bi svi drugi iz BiH i regiona to shvatili treba, kako je naveo, da dođu i pogledaju "skromne table poginulih".

"Zato je RS neuništiva, niste videli manju državu u koju je ugrađeno više žrtava", poručio je Dodik.

Kako kaže, ovo strašno mesto iznova opominje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom.

Dodik ističe da Jermeni traže da ceo svet deklariše kao genocid njihovo stradanje od Turske i da ne vidi razlog zašto Srbi, Jevreji i Romi to ne bi tražili.

On je naglasio da ne smemo o tome da ćutimo, kao i da ceo slobodarski svet ne sme da ignoriše istorijske činjenice i ćuti o žrtvama NDH dodajući da je antifašizam ugrađen u temelje Evrope.

Naša pobeda u očuvanju svog roda i mira

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, uoči obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora NDH u Jasenovcu da je naša pobeda u tome što ćemo svi biti ujedinjeni i što ćemo na tom mestu pokazati da umemo da sačuvamo i svoj rod i mir.

"Na mestu gde su ustaše pravile svoju "božju državu" ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi mi ćemo da pevamo "Bože pravde" i da pokažemo da umemo da sačuvamo svoj rod i mir", rekao je Vučić u izjavi Tanjugu po dolasku u Banjaluku.

On je, uoči komemorativnog skupa u Donjoj Gradini istakao da je današnji dan veoma važan jer se obeležava 75 godina od nastanka, kako je rekao, "fabrike smrti" za Srbe, Jevreje i Rome logora Jasenovac, koji je pravljen u ime ustaške "civitas dei", odnosno božje države.

"Ali ono u čemu jeste naša pobeda, to je da ćemo svi biti ujedinjeni danas i da ćemo na mestu gde su oni pravili svoju 'božju državu', ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi, pevati 'Bože pravde' i pokazati da umemo da sačuvamo svoj rod, i da nam se više nikada ne dogodi i ponovi Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko niti Oluja", rekao je Vučić.

On je dodao da mu se čini da ćemo uvek imati dovoljno znanja i mudrosti da sačuvamo mir i svoj narod.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je današnji dan važan jer su u obeležavanju 75 godina od formiranja Jasenovca ujedinjeni Srbija i Republika Srpska, odnosno čitav narod.

"U Jasenovcu je ubijeno 500.000 Srba i 200.000 pripadnika drugih naroda. Srbi se tu nisu našli slučajno, niti su bili kolateralna šteta, i to govori o tome da je logor napravljen s ciljem da uništava Srbe u poznatom projektu - jednu trećinu ubiti, jednu trećinu raseliti i jednu trećinu pokatoličiti", istakao je Dodik Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ubistvo trećine stanovništva srpske nacionalnosti u Hrvatskoj govori o tome da je to bio svirep plan i koliko je bilo usmereno protiv Srba samo zato što su bili drugi u odnosu na Hrvate.

"Znamo da je prošlo mnogo godina i da je bivša Jugoslavija potisnula istinu o Jasenovcu. I na ovoj generaciji političara i državnika je da učine sve da se ta istina do kraja spozna i da o genocidu saznaju svi koji to nisu hteli ili mogli da saznaju prethodnih godina", naveo je Dodik.

Svedočanstvo koje opominje

Ako je za nekoga danas još uvek važna dilema u vezi sa tim da li je rad ustaških koncentracionih logora vodila mržnja prema Srbima, ili svemu nehrvatskom na teritoriji NDH – centralni logor tog sistema, Jasenovac, predstavlja nesumnjivo jedno od najvećih svedočanstava fašizma i nečoveštva u istoriji, kako po broju žrtava, tako i po čistoj genocidnoj ideji.

"Nastao je kao i svi drugi koncentracioni logori sa ciljem masovnog uništavanja protivnika, naroda smatranih za rasno niže vredne, i tome slično", tumači Predrag Bajić, viši kustos Muzeja Vojvodine.

Ustaški koncentracioni logori, tvrde istoričari, ni u kojoj meri nisu bili radnog karaktera, poput onih u Trećem rajhu, a obime njihovog uništavanja ljudi još uvek je teško utvrditi, ali smatraju da je brojka od 700 hiljada ubijenih najrealnija.

Prema pouzdanim informacijama, Jasenovac je po broju žrtava treći među koncentracionim logorima u Evropi – iza Buhenvalda i Aušvic-Birkenau – i jedini u Evropi sa logorom za decu.

Na jednoj fotografiji su deca sa Kozare, koja,  su bila suviše mala da bi zapamtila svoja imena i poreklo, negde pred kraj rata snimljena u ustaškim uniformama. Znači oni su vaspitani, i hteli da ih pretvore u budući ustaški podmladak, i samo ih je kraj rata sprečio u tome.

Preživela deca su neposredno nakon oslobođenja saznala za svoje poreklo ali su i pored toga brojke o pokatoličenoj, i ubijenoj deci, zastrašujuće.

Kada se tome doda broj ubijenih i mučenih i užasni načini na koje su zločini izvršeni – istorija bi trebalo da daje jasne opomene i lekcije.

Na žalost, ne izgleda da je tako, dok istoričari ukazuju na brojne manipulacije istorijskim činjenicama, koje, uprkos svemu, još traju.

Vučić, Cvijanović i Dodik obišli izložbu o Jasenovcu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović obišli su danas memorijalnu izložbu u spomen području Donja Gradina, povodom 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

Premijeri Srbije i RS i predsednik Srpske su na izložbi mogli da vide oznake koje su Srbi u pojedinim gradovima takozvane Nezavisne države Hrvatske morali da nose oko ruke, zatim oglase za popis Srba, pozive da se svi pravoslavci, bez obzira da li su i kad prešli u drugu veru, prijave radi evidencije u ustaško redarstvo.

Na izložbi je prikazan i oglas iz 17. jula 1941. godine na čijem zaglavlju stoji "Predmet: cigana popis", kojim ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske traži od pripadnika romske nacionalnosti koji borave na području Zagreba da se prijave Redarstvenom ravnateljstvu.

Izloženo je i obaveštenje po kojem Jevreji moraju da nose oznaku na levoj strani grudi, a u protivnom će biti kažnjeni od 100 do 100.000 dinara ili zatvorom od deset dana do šest meseci.

U spomen području su izložene i fotografije tela ubijenih srpskih seljaka u selu Gudovac kod Bjelovara, kao i fotografije drvenog malja i specijalno izrađenog noža "Srbosjek", kojim su ubijani logoraši koncentracionog logora Jasenovac.

Tu su i stotine fotografija jasenovačkih dokumenata koji svedoče o zločinima pod okriljem NDH-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava događaja za 19. avgust 2016. godine

Izvor: Capital.ba, 19.Avg.2016

DONJA GRADINA – Vlade Srbije i Republike Srpske organizuju centralnu manifestaciju u Spomen-području „Donja Gradina“ povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac, kojoj će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Republike...

Nastavak na Capital.ba...

Rane Jasenovca još bole - Vučić na komemoraciji

Izvor: Mondo, 19.Avg.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi vlade su večeras u Donjoj Gradini. na skupu obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu...Foto: Predrag Jelenić Jasenovac..Premijera i članove vlade Srbije na aerodromu su dočekali predsednica vlade Republike...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.