OTKRIVAMO Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata

Izvor: Blic, 21.Dec.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata

Katolička crkva traži od lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prekine bliske odnose sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, saznaje “EuroBlic”.

Naši izvori iz vrha najveće hrvatske stranke tvrde da će Čović teško moći da se odupre uticaju koji Vatikan ima na celokupnu hrvatsku politiku, pa tako i na postupke političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Otkrivaju da će najviši stranački organi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << HDZ uskoro raspravljati o najnovijim javnim istupima velikodostojnika Katoličke crkve, a u kojima se Čoviću zamera to što u svojim zalaganjima za ustavnom prekompozicijom BiH i stvaranjem trećeg entiteta nigde ne pominje Posavinu, koja je, prema njihovim tvrdnjama, hrvatska teritorija.

- Uticaj koji Katolička crkva ima na hrvatsku politiku, a posebno politiku HDZ BiH, ni na koji način se ne sme potceniti. Čović će morati da se povinuje volji hrvatskih biskupa ili će, u protivnom, doći u opasnost da uđe u otvoreni sukob s Katoličkom crkvom, što nijedan hrvatski političar u BiH do sada nije uradio. Imajući u vidu uticaj koji crkva ima na prosečnog hrvatskog birača, za Čovića bi to bilo ravno političkom samoubistvu – tvrde naši sagovornici.

Da je vrh Katoličke crkve u BiH nezadovoljan bliskim, pa čak i prijateljskim odnosima čelnika HDZ BiH sa političkim rukovodstvom RS najbolje pokazuju poslednje izjave kardinala Vinka Puljića i generalnog sekretara Biskupske konferencije u BiH Ive Tomaševića, koji Čoviću zameraju “snishodljivost” prema vlastima u Banjaluci.

- Nemali broj najviših hrvatskih predstavnika vlasti u BiH u medijima samo usput pominje bosansku Posavinu, a retko i druge krajeve RS u kojima su učinjene tolike nepravde i u kojima su i danas oduzeta brojna prava preostalim Hrvatima. Kao da su nastojali da svim silama skrenu pažnju s onih koji su temeljni uzročnici rata i najveća prepreka ispravljanju nepravdi. Formiranjem trećeg entiteta od FBiH, jer pomenuta linija hrvatske politike u BiH i ne govori o RS, nepravda ne bi bila ispravljena nego dodatno legalizovana – napisao je u autorskom tekstu za splitsku “Slobodnu Dalmaciju” monsinjor Ivo Tomašević.

Poslušnost Vatikanu

Politički analitičar Pejo Gašparević smatra da će Dragan Čović “ispoštovati stav Katoličke crkve”.

– Praksa je pokazala da hrvatski političari slede stavove Vatikana. Siguran sam da će tako biti i u ovom slučaju – kaže Gašparević.

Košarac: Bez diranja u Srpsku

Član Predsedništva SNSD Staša Košarac za “EuroBlic” kaže da ne postoji varijanta po kojoj bi eventualna ustavna prekompozicija BiH mogla da naruši teritorijalni integritet RS.

- Poštujem i podržavam pravo Hrvata da se izbore za ravnopravnost, ali to ni na koji način ne sme da zadire u prava Srba – kaže Košarac.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata"

Izvor: B92, 22.Dec.2016, 00:38

Beograd/Banjaluka -- Katolička crkva traži od lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prekine bliske odnose sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, piše “EuroBlic”...Prema izvorima tog lista iz HDZ, Čović će teško moci da se odupre uticaju koji Vatikan ima na celokupnu hrvatsku politiku, pa tako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.