Nova vlada RS za deset dana!

Izvor: Press, 24.Nov.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada RS za deset dana!

Aleksandar Džombić odmah posle imenovanja za mandatara ustvrdio da će formirati kabinet već početkom decembra i poručio da će nova vlada nastaviti sve započete projekte i da će se baviti pitanjima važnim za običnog čoveka
Predsednik RS Milorad Dodik za mandatara koji treba da sastavi novu vladu imenovao je juče dosadašnjeg ministra finansija Aleksandra Džombića, koji je ustvrdio da će svoj kabinet formirati već za 10 dana!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Predsednik Srpske prilikom imenovanja u Palati Republike od svog naslednika na mestu premijera zatražio je da što pre predloži ministre kako bi Skupština mogla da izabere novu Vladu. Dodik je istakao da je brzina neophodna s obzirom na to da posle njegovog prelaska na funkciju predsednika RS nema premijera.
Obrazlažući izbor Džombića za mandatara, predsednik RS je istakao da je dosadašnji ministar finansija bio njegov najbliži saradnik u Vladi i da je stoga reč o logičnoj, realnoj i očekivanoj odluci.
Dodik je dodao i da je imenovanje Džombića za mandatara rezultat širokih konsultacija, koje je on kao predsednik obavio sa koalicionim partnerima iz DNS-a i SP-a, kao i sindikata, Privredne komore, Udruženja penzionera i Boračke organizacije RS.
- Ipak, odlučujuća je bila podrška Izvršnog odbora SNSD-a - poručio je Dodik.
Ističući da nova Vlada treba da nastavi započete projekte, predsednik Srpske rekao je da se nada da će Džombić prilikom sastavljanja Vlade da uvaži izborne rezultate, ali i mišljenje lokalnih zajednica, kao i organizacija i udruženja važnih za RS.
- Očekujem da nova Vlada odgovori na određena otvorena pitanja i da bude fokusirana na neophodne reforme i realna ekonomska pitanja. Potrebno je rešavati probleme u privredi i sačiniti program reindustrijalizacije u RS, što je jedan od glavnih ciljeva naše buduće politike - naglasio je Dodik, dodajući da bi nova Vlada trebalo da bude formirana do polovine decembra i da će Skupština do kraja godine usvojiti i novi budžet.

Aleksandar Džombić poručio je da od svojih saradnika očekuje bespoštedan angažman. On je istakao i da želi da njegovi saradnici shvate da posao u Vladi nije privilegija, već obaveza, jer samo tako mogu da obave planirane zadatke.
- Nova Vlada biće vlada kontinuiteta, jer će nastaviti sve započete projekte. Pred nama je veliki posao, a očekuju nas i investicije u energetici i poljoprivredi, kao i mnogi infrastrukturni projekti. Nećemo zaboraviti ni reformu penzionog sistema, ali ćemo zadržati socijalnu senzibilnost, jer će se buduća Vlada baviti pitanjima koja su važna za običnog čoveka - zaključio je Džombić.
Odlazi osam ministara, šest novih lica u kabinetu premijera
BANJALUKA - Aleksandar Džombić će skoro sigurno promeniti najmanje šest sadašnjih ministara bez obzira na to što je najavio da će njegova vlada zadržati kontinuitet i nastaviti tamo gde je pre preuzimanja dužnosti predsednika RS stao dosadašnji premijer Milorad Dodik.

Prema saznanjima Pressa RS, u Džombićev kabinet gotovo izvesno neće ući sadašnji ministar prosvete Anton Kasipović, kao ni Zoran Lipovac, Fatima Fetibegović, Slobodan Puhalac, Predrag Gluhaković, Proko Dragosavljević, Radivoje Bratić i Omer Branković. Tako će na mesta ministara lokalne uprave i samouprave, građevinarstva i ekologije, rudarstva i energetike, trgovine i turizma, porodice, omladine i sporta, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i Ministarstva za izbeglice doći novi ljudi.
Pod velikim znakom pitanja je i ime ministra policije, na kojem je trenutno Stanislav Čađo, jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika. Međutim, Čađo bi, kako tvrde izvori Pressa RS, mogao da ostane bez te funkcije ako lider Socijalističke partije Petar Đokić bude insistirao da dobije tu fotelju budući da je Ministarstvo poljoprivrede, za koje je on bio zainteresovan, namenjeno članu SNSD-a Miroslavu Milovanoviću.
Izvori Pressa RS tvrde da su za sada jedini sigurni ministar zdravlja Ranko Škrbić, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović i ministar pravde Džerard Selman. Prema njihovim tvrdnjama, sve drugo je još otvoreno i ne zna se ko će osim njih ostati u fotelji.
S druge strane, nekolicina novih imena, kako stvari stoje, cementirala je pozicije u Džombićevom kabinetu. Naime, veruje se da je dosadašnji načelnik opštine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija „viđen" za Džombićevog naslednika na mestu ministra finansija. Podsetimo, Tegeltija je ostao jedini protivkandidat Džombića do sednice IO SNSD-a, na kojoj je i pala odluka o novom mandataru.
Novo lice u Vladi, tvrde upućeni, biće i doskorašnji šef Dodikovog kabineta Željka Cvijanović. Njoj bi trebalo da pripadne resor za ekonomske odnose, dok će Ministarstvom za izbeglice rukovoditi Davor Čordaš. Donedavni potpredsednik RS iz reda Hrvata dobiće tu poziciju na osnovu nedavnog dogovora lidera SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića.
Četvrti novi ministar trebalo bi da bude Miroslav Milovanović koji će preuzeti resor poljoprivrede ako lider socijalista Petar Đokić ne odustane od tog ministarstva i ne „namiri" se nekom drugom funkcijom.
Spisak novih ministara zaokružuje Mladen Zirojević, kome će, prema trenutnim kombinacijama, pripasti mesto u Džombićevom kabinetu, ali se za sada ne zna kojim će resorom rukovoditi dosadašnji ministar ekonomskih odnosa BiH.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.