Ni Dodik neće u Sarajevo

Izvor: B92, 11.Jun.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni Dodik neće u Sarajevo

Banjaluka -- Milorad Dodik poručio da niko iz RS neće prisustvovati obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Sarajevu jer je reč o politizaciji tog događaja.

Obeležavanje 100 godina od sarajevskog atentata, koji je Gavrilo Princip izvršio nad austrougarskim prestolonaslednikom Francom Ferdinandom, organizuju lokalne strukture vlasti i ono nema podršku u celoj BiH, rekao je predsednik RS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Nemam nameru da dolazim u Sarajevo ispred table na kojoj piše da je atentat izvršio srpski agresor", rekao je predsednik RS i napomenuo da su uklonjene i stope Gavrila Principa sa mesta atentata. "Ukoliko je nekome stalo da još jednom BiH predstavi na pogrešan način, neka organizuje obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Sarajevu", poručio je Dodik, a prenose mediji u BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović juče je izrazio nerazumevanje za stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je takođe izjavio da neće ići u Sarajevo na obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Predsednik Srbije rekao je da neće ići na obeležavanje, jer ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod.

Nikolić je, gostujući nedavno na RTS-u, objasnio da je nadležnost za organizaciju obeležavanja prenesena na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mestu srpski zločinci ubijali, poručivši i da "tako ne možemo da se mirimo". On je podsetio i da je srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović odlučio da ne ode u Sarajevo i da je o tome obavestio i EU.

Radmanović je prošle nedelje obavestio i predsednika Austrije Hajnca Fišera da on, kao ni drugi predstavnici RS, neće prisustvovati koncertu Bečke filharmonije u Sarajevu, 28. juna, koji se organizuje u okviru obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata.

On je objasnio da je organizaciju obeležavanja jubileja u potpunosti preuzela uprava Sarajeva, koja je tu manifestaciju stavila u kontekst građanskog rata u BiH devedesetih godina i zanemarila osnovne ideje pomirenja, dijaloga, razumevanja, kao i sećanja na sve pretrpljene gubitke.

Time je otvoren prostor novim političkim sukobima i dnevnopolitičkim zloupotrebama planiranih manifestacija i poseta visokih funkcionera Sarajevu i BiH, napisao je Radmanović.

Izetbegović uzvraća ocenom da "niko ne planira da utvrđuje istoriju i optužuje počinioce atentata, a posebno jedan ceo narod". "Mi ćemo pokušati da zaokružimo 100 godina konflikata i izvučemo pouke iz ovog veka ratova", dodao je.

Izetbegović tvrdi i da ploče koje su postavljene na sarajevsku Većnicu u vreme kada je spaljena, označavaju "vreme kada je počeo da se izvršava genocid nad Sarajevom" u kome je, kako je rekao, ubijen 11.541 Sarajlija, među kojima su i Srbi.

"Mi nemamo nameru da optužujemo narod s kojim živimo, već isključivo zločince. Ali ni to nećemo učiniti ovog puta, jer želimo da pošaljemo poruke 100 godina mira na oko 100 godina rata", zaključio je on. Izetbegović je izrazio nadu da će predsednik Nikolić i ostali srpski političari promeniti stav.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: RS ne pristaje ne politizaciju Prvog svetskog rata

Izvor: Politika, 11.Jun.2014

SARAJEVO – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da niko iz RS neće prisustvovati obeležavanju 100 godina od početka Prvog svetskog rata koje organizuju vlasti u Sarajevu, jer je reč o politizaciji tog događaja...Obeležavanje 100 godina od Sarajevskog atentata, koji je Gavrilo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.