Ni „Al Džazira“ ne može da uđe u selo

Izvor: Blic, 06.Feb.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni „Al Džazira“ ne može da uđe u selo

Predsednik Vlade RS Milorad Dodik ocenio je da je nakon policijske akcije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, bezbednost u Srpskoj dobra i da nema elemenata opšte ugroženosti, ali i istakao da nije ugodno saznati da postoje određena mesta u kojima se nalaze pripadnici islamskog radikalnog pokreta, koji promovišu netoleranciju prema Srbima i Bošnjacima.

Pripadnici policije dežuraju na području Gornje Maoče

Upitan da li je poslednja akcija u Gornjoj Maoči na neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << način pozitivan signal BiH za dobijanje bezviznog režima, Dodik je rekao da to nije bilo na listi uslova za bezvizni režim i da to ne bi trebalo dovoditi u taj kontekst. Iz Federalne uprave policije juče je saopšteno da je akcija „Svjetlost”, u kojoj je učestvovalo 640 službenika svih policijskih agencija u BiH, koštala oko 134.000 KM.

Inače, ni nakon tri dana otkako je završena policijska akcija „Svjetlost” u selu Gornja Maoča kod Brčkog, okarakterisana kao najopsežnija akcija od uspostavljanja dejtonskog sporazuma u BiH pa do sada, pripadnici vehabijskog pokreta koji žive u ovom mestu još ne dopuštaju ulaz novinarskim ekipama koje svakodnevno bezuspešno pokušavaju da uđu u selo kako bi razgovarali sa nekima od njih.

Pripadnici brčanske policije koji dežuraju na području MZ Maoča, nalaze se na pola kilometra udaljenosti od Gornje Maoče i dozvoljavaju prolazak novinarskim ekipama kroz to područje. Međutim, ulazak u selo ne dozvoljavaju pripadnici vehabija koji tamo žive, a razlog tome je, kako je za „EuroBlic” izjavio Salim Bašić, predsednik MZ Maoča, nepoverenje koje vehabije imaju prema novinarima.

- Naše komšije vehabije kažu da su novinari još ranije pisali o njima kao o negativcima na tom području. Pisali su da vehabije u Maoči pripremaju nekakve terorističke napade i plasirali razne informacije koje nisu podobne za njih, te stoga ne žele da im dopuste da uđu u selo. U Gornju Maoču je čak pokušala da uđe i ekipa arapske televizije „Al Džazira”, ali im to vehabije nisu dozvolile - rekao je Bašić.

Iako ne spori da su policajci, tokom akcije, svoj posao radili profesionalno, Bašić smatra da je broj od 600 policajaca koji je učestovao u akciji izazvao čuđenje i uznemirenost među meštanima Maoče, koji vehabije smatraju dragim komšijama.

- Mi se družimo sa njima, dogovaramo se u vezi sa lovačkim aktivnostima i nikada nas nisu uznemiravali. Nakon policijske akcije je rečeno da je prikupljeno oružje i dokazni materijal, ali niko nije tačno i decidirano rekao o kojoj količini i vrsti oružja je reč kao i o kakvom dokaznom materijalu se konkretno radi - istakao je Bašić, dodajući da je „policija akciju morala opravdati nekakvim dokazima”.

Po proverenim informacijama „EuroBlica”, pojedini pripadnici vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče su vlasnici ugostiteljskih objekata u samom centru Brčkog gde su, prema izjavama većeg broja građana, prothodnih godina, svojim ponašanjem i pretnjama izazivali strah. „Pojedine vehabije koje su imale karakteristične duge brade i kratke pantalone posmatrali su devojke i žene pored ugostiteljskog objekta kojeg su držali, a takođe su ulazili i u druge ugostiteljske objekte gde su bile zaposlene žene. Znali bi da sednu, udvaraju se na vulgaran način i ometaju posao. Takođe su upućivali i nepristojne komentare, ali nisu nikog fizički napali”, rekao nam je jedan od Brčaka koji je želeo ostati anoniman.

Po kazivanju drugog Brčaka sa kojim su razgovarali novinari „EuroBlica”, uznemiravane devojke su pokušavale na kulturan način da im daju do znanja da ne žele nikakav kontakt sa njima, pa su čak dovodile i braću i muževe da razgovaraju sa vehabijama. „Sećam se da je jedan čovek pokušao da razgovara sa jednim vehabijom kako bi ga zamolio da ostavi na miru ostale građane na šta mu je on, udarajući pesnicom od sto, rekao da se ne meša u njegove stvari”, ispričao je „EuroBlicov” sagovornik. On je takođe rekao da su ulazili u susedne ugostiteljske objekte, gasili muziku i bahato se ponašali, a jedan čovek ih je čak, uprkos velikom strahu, prijavio i policiji.

Prema informacijama kojima raspolažemo, članovi vehabijske zajednice iz Gornje Maoče bi za nekoliko dana trebalo da organizuju konferenciju za novinare. Jedan broj građana Distrikta sa kojima je na ulicama grada urađena anketa smatra da je akcija policije opravdana i da bi konačno trebalo da se stane u kraj vehabističkom pokretu u Distriktu. „Vehabije narušavaju ustavni poredak, slobodu kretanja, kulturu, civilizaciju, način življenja i nameću svoje stavove kao obavezno prihvatljive bez obzira na to da li to nekom odgovara ili ne. Sem toga, postoje indicije da su vehabije povezane sa terorističkim organizacijama, a što je i potvrđeno akcijom policije prilikom čega je pronađeno dosta materijalnih dokaza u vezi s tim”, rekao je jedan od njih. Drugi tvrde da broj od 600 policajaca nije primeren jer je uznemirio građane, ali da ni vehabije nisu dobrodošli u Brčko.

Jednomesečni pritvor za uhapšene

Sud BiH odredio je jednomesečni pritvor za sedam uhapšenih u vehabijskoj komuni u Gornjoj Maoči. Kao razlog za određivanje pritvora sud je naveo mogući uticaj na svedoke, ponavljanje istog krivičnog dela i remećenje javnog reda i mira. Uhapšeni Nusret Imamović, Safet Barčić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mensud Čekić i Edis Bosnić osumnjičeni su za organizovani kriminal, napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne celine, izazivanje rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja.

FBI: Zabrinjavajuća podrška

Konsultant FBI za terorizam Evan Kolman smatra da je zabrinjavajući procenat od 13 odsto građana BiH koji podržavaju vehabije kao istinske vernike. „Imate 13 odsto onih koji smatraju de su vehabije pravi vernici, što brine, jer to dokazuje da ima procenat u BiH koji ih podržava”, rekao je Kolman „Glasu Amerike”. Po anketi „Glasa Amerike”, 67 odsto učesnika smatra da su vehabije u BiH pretnja i da ih treba ograničiti, 20 odsto njih je odgovorilo da vehabija nema tako mnogo da bi bili pretnja u BiH, dok 13 odsto učesnika ankete smatra da su vehabije pravi vernici i muslimani.

Doris Pak: Hapšenje vehabija neophodno

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak izjavila je da je akcija hapšenja vehabija u BiH bila neophodna i da „fundamentalisti moraju biti shvaćeni ozbiljno”. „Fundamentalisti, a to je zapravo ono što vehabije jesu, moraju biti shvaćeni ozbiljno. Istovremeno, država mora da pokaže da ima kontrolu nad situacijom”, rekla je Doris Pak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.