Izvor: Glas javnosti, 15.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neko mora da odgovara

BIJELJINA - Nemačka nije zadovoljna načinom podnošenja izveštaja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Tužilaštvu BiH protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika i nekoliko osoba iz Srpske i neko mora da snosi posledice zbog toga, izjavio je državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Gernot Erler.

„Naravno, razumećete da vam ne mogu ništa reći o eventualnoj krivici ili nevinosti bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koga, ali i mi smo pažljivo proučili celi taj postupak i zaključili da on nije bio sproveden prema pravilima. Bilo je puno neregularnosti“, rekao je Erler za Nezavisne novine.

On je dodao da se to mora razjasniti i da Nemačka smatra da neko mora snositi posledice zbog toga.

Loša iskustva

„Jako je loše kada se to dešava sa takvim institucijama, koje delimično stoje pod kontrolom i pod uticajem OHR i međunarodne zajednice, koje se moraju posebno striktno držati pravila. Zbog toga smo nezadovoljni načinom na koji je to sprovedeno“, naveo je Erler.

Odgovarajući na pitanje šta bi se desilo da u Nemačkoj zamenik šefa Savezne policije uputi izveštaj u Savezno tužilaštvo u vezi sa predsednikom jedne nemačke savezne države bez znanja direktora policije i glavnog tužioca, Erler je rekao da je to teško uporediti, jer Nemačka ima institucije koje funkcionišu prema pravu i propisima, a nije ni pod kontrolom međunarodne zajednice.

„Ali, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, to bi izazvalo mnogo gneva“, ocenio je Erler. On je naglasio da Nemačka podržava ulazak BiH u EU, ali da zbog loših iskustava sa prijemom Bugarske i Rumunije neće biti popuštanja, niti ubrzanog prijema za bilo koju zemlju.

„Tu postoji jedan objektivan problem, a to je problem mogućnosti Evrope za dalje širenje. To mnogo zavisi i od ratifikacije Lisabonskog ugovora“, naveo je Erler, dodavši da se ne slaže da evropska politika na Balkanu ne uspeva.

On je ponovio da se Nemačka zalaže za zatvaranje OHR i utvrđivanje mandata evropskog specijalnog predstavnika, ali da postoji još nekoliko preduslova za zatvaranje OHR.

Komplikovan slučaj

„Mi želimo da zemlja sama preuzme odgovornost. Možda ćete reći da to traje predugo i to je tačno, ali BiH je najkomplikovaniji slučaj u konfliktima na Balkanu tokom devedesetih godina“, ocenio je Erler.

On je dodao da je situacija takva da različito grupisanje, koje je uglavnom na etničkim linijama, zahteva snažno angažovanje međunarodne zajednice. Erler je dodao da će ulazak balkanskih zemalja u EU „od sada ići samo prema individualnim zaslugama“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.