Nećemo dozvoliti da drugi odlučuju o našoj sudbini

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 22:22

"Nećemo dozvoliti da drugi odlučuju o našoj sudbini"

SAD treba da prihvati da Republika Srpska i njeni građani nikada neće dozvoliti da o njihovoj sudbini odlučuju drugi, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik.

Nakon što je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen rekao da je originalni Dejton izašao iz njegovog pera i da žele da se fokusiraju na to da institucije vlasti funkcionišu onako kako su dizajnirane da funkcionišu, Dodik je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Srnu da je dobro znati da O'Brajen smatra da svi treba da se na to i fokusiraju.

Dodik je istakao da to znači da svi moraju poštovati Ustav BiH i ono što u njemu piše, kao i Dejtonski mirovni sporazum.

"To znači da prvo treba osloboditi Ustavni sud od stranaca koji su u BiH oživeli neki novi 'pravni sistem', gde umesto da tumače Ustav i drže se slova zakona, oni pozivaju na nasilje stranaca i odluke raznih kolonijalnih upravnika koji su se šepurili kroz BiH i svima nama zagorčali život, koje su još poznate kao 'ranija praksa' ", rekao je Dodik.

On je naglasio da nigde na svetu nema da je iznad zakona i Ustava odluka nekog stranca i da ona ima veću težinu, nego ono što kažu institucije.

"Slatkorečivost Amerikanaca dobro zvuči, ali videli smo u praksi da ono što govore i ono što misle nije isto. Puna su im usta Dejtona, a srušili su ga svojom jednostranom podrškom muslimanima. Ne može se istovremeno podržavati neimenovani stranac i poštovati institucije. To je vređanje zdravog razuma i ponižavanje svih ljudi u BiH", istakao je Dodik.

S obzirom da je, kako to sam kaže, Dejton izašao iz njegovog pera, Dodik je rekao neka ga onda opet pročita.

"Sve su smislili", kazao je Dodik, "ali nisu očekivali to da RS neće utišati pretnjama".

Komenatrišući O'Brajenovu izjavu da su glasači oni koji Dodiku moraju dati odgovor na, kako je rekao, "pretnje", Dodik je saglasan da su građani RS jedini koji mogu dati odgovor, navodeći da su oni to već uradili, birajući njega i politiku koju predstavlja.

Što se tiče tvrdnje O'Brajena da je on pisao Ustav BiH, Dodik je rekao da je možda tačna, ali da nigde nije napisao da je zabranjeno da se entiteti odvoje jer to nije ni bilo moguće zabraniti zato što po Povelji UN narodi imaju pravo na samoopredjeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.