Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine BiH, za EuroBlic: Optužnice protiv Dodika i Ivanića štetne za BiH

Izvor: Blic, 18.Mar.2017, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine BiH, za "EuroBlic": "Optužnice protiv Dodika i Ivanića štetne za BiH"

Srpska demokratska stranka je dobila predsednika pre samo tri meseca. Ko je želeo, to je bilo pravo vreme za kandidovanje i iskazivanje ambicija.

Ovo je odgovor potpredsednika SDS i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića na pitanje ima li ambicije da preuzme vođenje stranke od Vukote Govedarice, o čemu se spekuliše u političkim krugovima.

Da li je moguće da na sledećim izborima budete kandidat za predsednika RS ili člana Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << BiH?

Kad bi vam rekao sada da je to moguće vi bi to odmah stavili u naslov ovog intervjua. Ipak, predaleko su izbori da bi govorili o mogućnostima za tako nešto. To je tema za bilo kakve razgovore najranije za kraj ove godine.

Funkcioniše li Savet ministara BiH u tehničkom mandatu, kako je izjavio Govedarica, i šta to znači u praksi?

Savet ministara funkcioniše u otežanim uslovima po restriktivnom dnevnu redu, podeljen u tri nacionalna bloka, i rešava pitanja koja ne mogu da trpe vremensko odlaganje, koja su bitna za funkcionisanje sistema, ili su suštinski korisna i u intersu cele zemlje. Ovo je najpreciznija formulacija trenutnog statusa Saveta ministara BiH ili, kako sam ga ja nazvao, briselska koalicija.

Da li je aktuelni saziv Saveta ministara opravdao očekivanja, ili je potrebna rekonstrukcija?

Ako pitate Brisel, komesara Hana ili Mogerini, reći će vam da je ovaj Savet ministara napravio istorijski napredak u 2016. i da je za njih on ključno telo i motorna snaga novih koraka ka EU. Ako pitate našu zvaničnu Banjaluku, po njima ovaj sastav Saveta ministara nije nikad trebao ni postojati. Po meni, ovaj saziv uradio je dobar posao i najbolji je deo vlasti u BiH, ali mogao je svakako i više. Savet ministara nije vlada i zato su rekonstrukcije uvek problematične i nisu lako izvodljive.

Hoće li koalicija na nivou BiH u istom sastavu izdržati do kraja mandata?

Veće su šanse da ovaj sastav i personalno i stranački opstane do kraja 2018. nego da dođe do promena. Nije u pitanju nikakva unutrašnja kohezija, ona će permanentno biti upitna i labilna, već vrlo malo realnih opcija za promenu.

Zbog koje političke izjave u vezi sa referendumom u RS ste saslušani u Tužilaštvu BiH i koji je vaš status u tom predmetu?

Moram priznati da sam bio prilično iznenađen pozivom u Tužilaštvo, posebno zbog moje otvorene rezerve o ovom neposrednom izjašnjavanju građana i moje javne ocene da referendum najmanje služi njegovoj javno reklamiranoj svrsi, a više političkoj predizbornoj promociji jedne političke stranke. U Tužilaštvu mi je saopšteno da je došlo do proširenja istrage na više drugih osumnjičenih osoba uključujući i mene, nakon prethodnog svedočenja jednog od osumnjičenih. Tada je prezentovana i zajednička politička izjava o odluci Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. više lidera i funkcionera različitih političkih stranaka iz RS, među kojima sam bio i ja.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da ima informaciju da će Tužilaštvo podići optužnicu zbog referenduma protiv njega i Mladena Ivanića. Kako bi to uticalo na ionako narušene odnose u BiH?

Pa, vrlo loše. Ne treba biti prepametan da se takav negativan razvoj događaja predvidi.

Da li još postoje problemi u saradnji predstavnika RS u Sarajevu sa Vladom RS?

Ta saradnja, posebno sa kolegama iz resora koji pokriva moje ministarstvo, bez obzira na sliku koja se stvara svakodnevnim optužbama sa svih strana, je korektna, ali daleko od toga da delujemo u poželjnoj koordinaciji. Uglavnom se to svodi na dostavu mišljenja nadležnih ministarstava iz vlade RS na pojedine tačke dnevnog reda Saveta ministara BiH. Samo jednom, bukvalno jednom u ove dve godine mandata dobio sam podršku za ono što sam radio u Ministarstvu. Kada smo isposlovali dozvolu za izvoz mleka u EU nazvao me ministar Stevo Mirjanić i čestitao na ovom važnom poduhvatu i niko više.

Kako komentarišete zahtev poljoprivrednika u RS da podnesete ostavku, upravo zajedno sa ministrom Mirjanićem, zbog teškog stanja u ovom sektoru?

Teško stanje biće i ove i iduće godine, i narednih godina ako se sistemski ne promeni odnos prema poljoprivrednom sektoru u zemlji. Logično, neke grupacije poljoprivrednika uvek će krivca tražiti u aktuelnim ministrima. Da ne okolišam i bilo kome se udvaram, celi ovaj region kome pripada i BiH u procesu je potpune liberalizacije tržišta čiji temelj je SSP i sporazum CEFTA. Da bi poljoprivredni sektor ili njen najkonkurentniji deo mogao napredovati neophodno je podići nivo podsticaja, bar približno kao što je u regionu, a to je najmanje 120 milona KM na godišnjem nivou samo za Srpsku.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom u resoru koga vodite?

Najveći uspeh je to što je Ministarstvo naprosto otkriveno kao svojevrsni rudnik za različite poslovne aktivnosti od opšte koristi za društvo i ekonomiju zemlje. Pre nego što sam preuzeo ovaj resor, za njega se skoro nije ni znalo. Danas su mnoge oči uprte u njega i bez lažne skromnosti to ministarstvo je prva asocijacija ljudi kada se pomene Savet ministara BiH.

Došlo je do kašnjenja u primeni izmenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Hoće li izvoznici iz BiH zbog toga imati finansijske posledice?

Do kašnjenja je došlo zbog neažuriranja vlastitog sistema od strane Evropske unije i zbog toga su se izvinuli BiH. Naši izvoznici ribe i njihovi komercijalni partneri u EU od 16. februara imaće dodatne troškove carine koji nisu trebali platiti, ali će im ona biti refundirana, kako su nas zvanično obavestili iz Brisela. Treba imati u vidu da troškove carine plaća uvoznik, a ne izvoznik što može imati negativnog uticaja na njihove komercijalne ugovore.

Problem sa pasošima

Da li je definitivno rešen problem nabavke knjižica za pasoše?

Definitivno nije, ali jeste pronađeno i usaglašeno održivo rešenje kako će se provesti tenderska procedura za nabavku obrazaca za pasoše za 2017. Realizacija ovog postupka je u rukama Agencije IDDEEA.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.