MILORAD DODIK ZA KURIR: Smutljivci, nećete zastrašiti Srpsku

Izvor: Kurir, 28.Okt.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILORAD DODIK ZA KURIR: Smutljivci, nećete zastrašiti Srpsku

Čelnik RS reagovao na tvrdnje Džejmsa Lajona, bivšeg predstavnika Međunarodne krizne grupe, da će referendum izazvati rat na području Srbije i BiH.

BEOGRAD - Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, žestoko je iznervirala izjava Džejmsa Lajona, bivšeg predstavnika Međunarodne krizne grupe u Srbiji, da će referendum o RS izazvati rat na području Srbije i BiH, ali i da je on ruska marioneta u rukama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vladimira Putina.

- On je jedno laprdalo i smutljivac, koji je uvek tendenciozno radio protiv srpskih interesa. Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i posle sam ja kriminalac. Kao kockar je propao finansijski, pa se opet uvalio u Kancelariju visokog predstavnika i piše izveštaje SB, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen - opleo je Dodik.

Lajon je, inače, u autorskom tekstu za američki magazin Forin polisi napisao da referendum u RS 15. novembra mnogi vide kao slabo prikriven referendum o nezavisnosti, te da će, u slučaju da se održi, u BiH i Srbiji ponovo izbiti rat sa teškim posledicama!

- Koristi jednu priliku u kojoj se vrši jasna polarizacija između Rusije i Amerike. Sav odnos prema Rusima on objašnjava u jednoj rečenici, gde kaže da su Rusi intervenisali protiv pobunjenika u Siriji, ali je izostavio ISIL, gde u tom pogledu brani ISIL. Ostrašćeno navijačko pismo! On patološki mrzi Srbe i Republiku Srpsku. Permanentno laže - kaže Dodik i nastavlja:

- Referenduma neće biti 15. novembra, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahteva: rehabilitovati ulogu Amerike, rehabilitovati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitovati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Dejtona do njegove potpune promene. Žao mi je, neće biti. Ne slažem se! - kaže prvi čovek RS i dodaje:

Željni rata

- Pokušavaju da nas zastraše! RS nema ratnu opciju, mi pokušavamo demokratskim sredstvima, kakav je referendum, da obezbedimo svoja prava, a, ako je njegov jedini odgovor na referendum - rat, to govori o tome da su spremni i gladni i željni ratnog područja! On dugo ne dolazi i bolje mu je da ne dolazi.

Na konstataciju da će se zbog referenduma navodno naći na crnoj listi EU, Dodik kaže:

- Pretnja da će mi zabraniti da uđem u Evropu zvuči egzotično! Ne tangira me, toliko sam pretnji imao u životu tako da je ova smešna. A Lajon, samo još ovo, ne bih se njime ni bavio da nije vaš list u pitanju. On je najobičniji gologuzan!

Obrad Kesić

REFERENDUM JE DEMOKRATSKA ODBRANA OD NASILNIKA

Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu, za Kurir kaže da prvo treba odvojiti lični stav Lajona od redakcije FP.

- Lajon, kao bivši savetnik visokog predstavnika i kao bivši službenik njegove kancelarije, iznosi neistine o RS, predsedniku Dodiku i referendumu. To ne treba nikoga da iznenađuje. Ono što jeste novo u njegovim stavovima jeste pretnja ratom ako RS ne odustane od referenduma. Na svu sreću, niti Lajon, niti njegov bivši šef nisu više relevantni i nisu u mogućnosti više da krše međunarodno pravo, niti da proglase rat bilo kome.

Aleksandar Vučić

NEKO MNOGO ŽELI DA DESTABILIZUJE BALKAN

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da na Balkanu rastu tenzije i da su vidljivi pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa u Podgorici, Skoplju i Prištini, sa namerom da se oni prošire na Banjaluku, Sarajevo i Beograd. On je novinarima na marginama zajedničkog zasedanja Poslovnog saveta Srbije i Rusije rekao da „neko ulaže mnogo napora“ u destabilizaciju odnosa na zapadnom Balkanu i da zna, ali da ne želi da kaže koje su to snage. Na pitanje koje su to snage koje žele destabilizaciju na zapadnom Balkanu, on je odgovorio da „misli da je to dovoljno očigledno“ i da je „dovoljno pogledati situaciju u našem okruženju i da vam to bude potpuno jasno“. „Što bih ja o tome govorio javno, ne pada mi na pamet, dovoljno je da ja znam i da vlada zna i da preduzima korake“, dodao je Vučić. Prema njegovim rečima, to „pokušavaju da šire na Banjaluku, Sarajevo i Beograd“.

Autor: Ivana Šaronjić,Foto: Zorana Jevtić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.