MILORAD DODIK ZA KURIR: Nisam kukavica, ne mora Putin da me čuva!

Izvor: Kurir, 29.Dec.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILORAD DODIK ZA KURIR: Nisam kukavica, ne mora Putin da me čuva!

Ponosan sam što sam uvažen u Rusiji, koja je pokazala prijateljsko lice u trenutku kad se ruši Republika Srpska.

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje pri tvrdnjama da postoji tajni plan za rušenje RS u pet tačaka, koji podrazumeva i njegovu kriminalizaciju, a potom i udar na pojedine institucije.

- Prva je kriminalizovati mene. Zatim, urušiti Vladu. Treća tačka je Skupština. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Zatim, udariti na Radio-televiziju RS i na samom kraju na policiju RS. To je organizovani plan koji predvode Britanci, a sprovodi opozicija s Draganom Čavićem i Bakirom Izetbegovićem - kaže Dodik u intervjuu Kuriru.

Sve je počelo nakon što ste najavili raspisivanje referenduma o radu suda i tužilaštva BiH. Kakvim ste pritiscima izloženi, da li vas zovu telefonom?

- Nisu me zvali, ali jesu dolazili. Rekao sam im: „Ajd zdravo“, i nastavio svojim putem. Neću da kalkulišem nečim što smatram dugoročnim interesom RS, koja je primaran. To što je neko nezadovoljan i ne uvažava da u Dejtonskom sporazumu nema ni suda ni tužilaštva BiH, već da je to nametnutno odlukom visokog predstavnika mimo procedure, niko se ne osvrće. Ali to neće večno biti tako. Trenutno je jedina Rusija koja uvažava međunarodno pravo, dok ga ovi ruše.

Kad već pominjete Rusiju, neretko se čuje da vas „čuva“ Vladimir Putin.

- Nema potrebe da me iko čuva. Što se tiče Putina, uvek mi je velika čast kad ga sretnem.

Koliko često ste u kontaktu s ruskim predsednikom?

- Ponosan sam na to što smo RS i ja uvaženi u Rusiji. Zahvalan sam i Putinu i Lavrovu i svima s kojima sam u kontaktu i vrlo ih cenim. Rusija je pokazala pravo prijateljsko lice i neću prestati da budem zahvalan Putinu na razumevanju.

Nedavno se u medijima ponovo pojavila afera u vezi s vašom vilom na Dedinju.

- Tu nema afere.

Ko je sada u toj vili?

- A što je to važno?

Izdaje li se?

- Da. A od rente plaćam porez Srbiji kao revnosni građanin. Imam državljanstvo Srbije i ostane mi da servisiram kredit. Kad sam 2007. kupio kuću, izašao sam pred medije, sve predočio i prijavio imovinsku kartu. To traje osam godina.

Kako ste kupili kuću?

- Na kredit, koji sam podigao od banke, za šta imam svu dokumentaciju. To nije moja kuća, jer je pod hipotekom. Dovoljno je da prestanem da plaćam pet rata i izgubiću kuću jer nisam još otplatio kredit. Izvinite, zašto je problem da Milorad Dodik podigne kredit? Nisu mogli da dokažu ništa protiv mene, pa kriminalizuju kredit.

Pominjalo se i zamrzavanje vaše imovine. Imate li imovinu u inostranstvu?

- Nemaju šta da zamrznu jer nemam imovinu! Neka zamrzavaju šta hoće, ali nemaju šta. Voleo bih da imam, ali nemam.

Kažu da biste mogli da se nađete na crnoj listi EU. Plaše li vas sve te pretnje?

- Ja da se bojim?! (smeh) Izabran sam da branim interese RS, a ne da budem kukavica. Na taj način mogu samo da me dodatno uvere da treba još jače da se borim za RS. Ne mogu oni da prete izabranom predstavniku naroda, da se on prepadne, oni ostvare politički cilj i čekaju sledećeg i onda opet prete...

U intervjuu Slobodnoj Bosni 1996. rekli ste da je saradnja s Hagom neophodna, a za Mladića i Karadžića da „sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svaljuju odgovornost na leđa celog naroda“.

- Dosta ste ambiciozni ako mislite da mogu da se setim tog intervjua.

Kajete li se zbog te izjave?

- Tad nisam mogao da imam spoznaju o tome da je Haški sud potpuno neobjektivan. Ne možete da prihvatite da je Ante Gotovina pušten, a da, recimo, odgovara Biljana Plavšić. Godine koje su prošle redefinisale su moj stav o Haškom tribunalu. To je sud za Srbe i srpske lidere i politička elita Srbije i RS završila je pod nekom pričom o navodnoj kolektivnoj odgovornosti, a drugi nisu odgovarali za svoje individualne zločine. To je pristrasan i neobjektivan sud.

Da li vam je Vučić sugerisao nešto povodom vašeg stava o održavanju referenduma?

- Vrlo je korektna Vučićeva pozicija. Kako i sam kaže, postoje pitanja oko kojih se slažemo i oko kojih se ne slažemo.

Oko čega se ne slažete?

- Nije to ništa dramatično. Niko nikome ne nameće mišljenje i u tome je njegova veličina. Moram da kažem da sam iznenađen njegovom energijom koju pokazuje da promeni Srbiju. Na tome mu iskreno čestitam.

Šta su, po vama, njegovi kvaliteti?

- Lako donosi odluke. S njim nema mrcvarenja, i to odgovara mom karakteru. Takođe, ne volim da odugovlačim. Dosta smo slični.

Čujete li se s Tadićem?

- Naravno! Zašto da ne? Ne razumem tu matricu „čujemo se samo dok si neko“, ne. Takođe, uvek mi je drago kad sretnem Koštunicu.

Rekreativni duel

S VUČIĆEM SAMO NA KOŠARKU, ŠAH NE VOLIM

Igrate li košarku s Vučićem?

- Kad bude prilike - igraću! Na proleće, najverovatnije.

Ko će da pobedi?

- Sve zavisi. Uvek se borim da pobedim, bez obzira na to ko je na drugoj strani. A i on se uvek bori da pobedi.

A šah?

- Ne volim te pasivne igre.

Autor: Ivana Šaronjić,Foto: Zorana Jevtić,Foto: Beta

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

MILORAD DODIK ZA KURIR Nisam kukavica ne mora Putin da me cuva

Izvor: medio.rs, 29.Dec.2015

Ponosan sam što sam uvažen u Rusiji, koja je pokazala prijateljsko lice u trenutku kad se ruši Republika Srpska...BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje pri tvrdnjama da postoji tajni plan za rušenje RS u pet tačaka, koji podrazumeva i njegovu kriminalizaciju, a potom i udar...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.