Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London odlučije o puštanju Ganića uz kauciju

SARAJEVO - U londonskom sudu će danas posle podne biti održano ročište u vezi sa puštanjem na slobodu bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, uz kauciju od 200.000 funti. Predsednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da uplitanje institucija BiH u slučaj može dramatično da pogorša političku situaciju u zemlji i istakao da je neprihvatljivo da se iz budžeta institucija BiH finansira kaucija za Ganićevo puštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na slobodu. Ganićeva ćerka Emina je za Federalnu televiziju (FTV) izjavila da je njena porodica prikupila novac za kauciju uz podršku dijaspore i da će nakon oslobađanja iz pritvora vrhunski tim pravnih stručnjaka raditi na Ganićevoj ekstradiciji.

- To nije stvar BiH, već privatna stvar Ejupa Ganića. Nedopustivo je da se javnim sredstvima plaća kaucija za pojedinca osumnjičenog za ratne zločine - kazao je Dodik.

Komentarišući stav Tužilaštva BiH da je ova institucija isključivo nadležna za procesuiranje državljana BiH osumnjičenih za ratni zločin, Dodik je rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH "najveće štetočine u zemlji".

- Odbijanjem procesuiranja predmeta "Dobrovoljačka" i drugih zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu, uprkos brojnim dokazima, Sud i Tužilaštvo BiH su pokazali da donose presude iz političkih interesa - rekao je Dodik i istakao da Srbija ima valjane dokaze da u skladu sa međunarodnim pravom procesuira Ganića i da nema sumnje da je Ganić odgovoran za zločine u Dobrovoljačkoj ulici.

Ganiću, koji je u ponedeljak uhapšen na aerodromu "Hitrou" u Londonu po zahtevu pravosuđa Srbije određen je pritvor do 29. marta, a njegovo izručenje traže i Srbija i BiH.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.