Kome Dodik sprema tužbe?

Izvor: B92, 13.Nov.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome Dodik sprema tužbe?

Banjaluka -- Milorad Dodik rekao da će RS-a formirati fond za prikupljanje novca kojim će biti tuženi visoki predstavnici koji su kršili Ustav i Dejtonski sporazum.

"Jedino nam preostaje da ih tužimo u njihovim zemljama jer Republika Srpska nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim sudovima. Ipak, možemo da ih privatno tužimo", rekao je srpski član Predsedništva BiH novinarima u Drvaru.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Komentarišući rezultate sinoćnje posebne sednice Narodne skupštine RS na kojoj je usvojena Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, kao i 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina, Dodik je rekao da se Skupština na sednici referisala na uporno kršenje Dejtonskog sporazuma, te odbacila neustavna bonska ovlašćenja koja su koristili visoki predstavnici u BiH i time uticali na politički sistem u BiH.

"Tražimo da razgovaramo sa FBiH i drugim konstitutivnim narodima kako reagovati na kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma. Ranije je naše suprotstavljanje pomenutim ovlašćenjima bila jeres, ali sada su stvoreni uslovi da kažemo jasno da ne možemo živeti u uslovima prevara, nametanja zakona, kršenja Ustava, medjunarodnog prava i podmetanja visokog predstavnika", ocenio je Dodik.

On je naglasio da je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je preminuo, naneo mnogo zla u tom smislu.

"Ipak, posledice njegovog delovanja moraju biti otklonjene jer ne možemo da tome damo legitimitet, što je i bila jedna od osnovnih ideja posebne sednice Parlamenta, rekao je Dodik.

Narodna skupština je na Posebnoj sednici, koja je trajala do duboko u noć, juče usvojila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

Usvojeno je 20 zaključaka koji se tiču inicijative za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika, ukidanje bonskih ovlašćenja, pokrtanje reforme pravosudnih institucija na nivou BiH, zatim očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta do samoopredeljenja, kao i saradnje sa NATO, ali ne i članstva BiH u toj alijansi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.