Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2018, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Hrvatska politika u BiH sada će se još više vezati uz Dodika

Bivši predsedik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da bi se posle pobede Željka Komšića u trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, hrvatska politika u BiH mogla još više povezati s Miloradom Dodikom i RS.

"U prvom redu interesno. Pri donošenju odluka u Predsedništvu će očekivati od Dodika da podržava ono što hrvatski političari artikulišu kao hrvatsku politiku", rekao je Josipović u razgovoru za regionalnu N1 televiziju.

Upitan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << preti li BiH kriza, kako je to izjavio bivši hrvatski član u Predsedništvu Dragan Čović iz HDZ, Josipović je odgovorio potvrdno.

"Čini mi se da je, između ostalog, rezultat izbora, koji očito Hrvatima nije drag, i rezultat politike koja je otišla tamo gde nije trebala. Mislim da je trebalo, kao što je jedno vreme i radio HDZ BiH, naglasak držati na evropskim temama i profilisati hrvatski korpus kao najvažniji proevropski faktor, a otišlo se u nacionalističko prepucavanje i ovo je posledica", rekao je Josipović u razgovoru za regionalnu N1 televiziju.

On je dodao da je bošnjačko biračko telo bilo motivisano da glasa za hrvatskog predstavnika.

"Izborni sistem, nažalost, pomaže takav način, ali ovo su legalni rezultati izbora i tome se treba prilagoditi. Treba okrenuti novu stranicu i formirati neku novu politiku jer ova neće dati rezultat", rekao je Josipović.

Dodao je da se, kao što je Čović najavio, mogu očekivati "blokade u parlamentima različitih nivoa".

Na pitanje zašto je Dodiku bilo važno da uđe u Predsedništvo BiH s obzirom na njegov stav prema državi, Josipović je odgovorio da je to politička pozicija s koje se može uticati na globalnu politiku. Bivši hrvatski predsednik je rekao i da bi bilo najgore da u BiH dođe do novog kruga nestabilnosti i blokada, jer je to najgore i za BiH, ali i za susede i region.

"Dodik će nastaviti sa političkom idejom o praktičnom odvajanju RS od BiH, odnosno na formalnom ostanku, ali na potpunoj separaciji i zasigurno će tome imati otpor međunarodne zajednice. Hrvatska ne bi trebalo otići na tanki led i voditi bilo kakvu spoljnu politiku koja bi išla u prilog dezintegracije BiH", naglasio je Josipović.

On je istakao da samo stabilna i mirna BiH koja funkcioniše može biti garancija mira i stabilnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.