Jahorina ekonomski forum u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2017, 03:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jahorina ekonomski forum" u BiH

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark ocenio je danas, na panelu u okviru Jahorina ekonomskog foruma 2017, koji je danas počeo, da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića za jedinstvo tržišta na Zapadnom Balkanu jako važna.

Vigemark je istakao da je potrebno da BiH što više trguje, i da je potreban veći izvoz.

Srbija je, rekao je, uspela da prepolovi nezapoSLenost i to treba primeniti i u BiH.

"BiH treba da se pridruži Svetskoj trgovinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizaciji (STO) i da dobije podršku članica te organizacije. Imate punu podršku EU da što pre postanete članica STO", kazao je Vigemark.

 On je naglasio i da građani BiH moraju razmišljati o lokalnom nivou, jer tu nastaje najviše radnih mesta.

Knežević: Snažan rast privrede

Ministar privrede Srbije Goran Knežević je ukazao da Srbija već sprovodi teške ekonomske reforme i da su rezultati već vidljivi, precizirajući da je 2016. godinu Srbija završila sa minimalnim deficitom u budžetu.

"Ono što jeste rak rana naših ekonomija jeste nezaposlenost, što smo, ipak, uspeli smanjiti. Plan Vlade Srbije je snažan rast privrede u narednim godinama. Važno nam je privlačenje investiciija, kao i razvoj malih i srednjih preduzeća", kazao je Knežević.

Dodik: Region je stabilan

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je na panelu "Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije" da bez obzira na postojeće izazove, koje neki vide kao elementarni uzrok za destabilizaciju, ovaj region pokazuje da je stabilan.

"To je za nas važno, jer bez regionalne stabilnosti ne možemo da privučemo, niti da animiramo bilo koga ko bi ovde ulagao ili došao da se bavi biznisom. Rast BDP-a od tri odsto može se održati, a to govore i procene Svetske banke, ali uz određene mere. RS je ispunila gotovo sve obaveze iz reformske agende i namera je da se sve provede, ali je važno da se i ostali tako ponašaju. Verujem da možemo da napravimo bolje uslove. Treba posebno da zaštitimo našu poljoprivrednu proizvodnju", kazao je on.

Dodik je kao ključno pitanje naveo konekciju i saradnju sa privrednicima u regionu.

"RS ima resurse i komunikacije, ali to ima i čitav region, što mu pruža dobru perspektivu. To bi bila šansa i za veće zapošljavanje i razlog da mladi ostaju na ovim prostoprima. U ovoj godini, RS otvoriće dodatnih 35 kilometara autoputa i spojićemo Banjaluku i Doboj sa namerom da dalje gradimo prema Bijeljini, a očekujemo da će i autoput koji se gradi od Sarajeva ka Savi, ka granici sa EU imati svoju dinamiku", rekao je on.

Na Jahorina ekonomskom forumu 2017. koji je počeo danas učestvuje više od 400 zvaničnika iz RS i Srbije, kao i predstavnici akademske zajednice i korporativnog sektora, ambasadori, delegacija EU, parlamenta EU, kao i delEgata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona.

Tu dvodnevnu manifestaciju organizuje Udruženje ekonomista SVOT pod pokroviteljstvom predsednika RS Milorada Dodika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.