Izetbegović zapretio Dodiku tužbom

Izvor: B92, 09.Apr.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović zapretio Dodiku tužbom

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zapretio je da će tužiti predsednika RS Milorada Dodika "ako nastavi da iskrivljuje istorijske činjenice".

Tužbu će, kako je rekao, podići "naročito ako nastavi da laže o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svetskom ratu ili tokom agresije na BiH 1992-95".

Bakir Izetbegović reagovao je na izjave Dodika, koji je kazao da je "Alija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izetbegović u Drugom svetskom ratu pripadao fašističkim jedinicama, te da je zbog politike nasilja nad Srbima proterano 150.000 Srba iz Sarajeva".

"Alija Izetbegović je u Drugom svetskom ratu, kao mladić od 19 godina, regrutovan u partizansku vojsku i služio je u njoj šest meseci, odnosno do kraja rata. To je bila jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio, te su navodi Milorada Dodika s tim u vezi potpune neistine", naveo je Bakir Izetbegović.

On je istakao da "s ponosom i istrajnošću nastavlja politiku svoga oca Alije Izetbegovića, istu onu politiku koja je nastojala da izbegne rat, ali koja u tome nije uspela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju, ubistvu 11.541 njegovih građana".

Izetbegović je dodao da je među ubijenim Sarajlijama "mnogo i građana srpske nacionalnosti".

Naglasio je da će da sledi "istu onu politiku svog oca koja je smogla snage da oružjem i silom, usred rata, zaustavi osvete nad Srbima pojedinih odmetnutih komandanata Armije BiH".

"Istu onu politiku koja je 1996. godine pozivala svoje sugrađane Srbe da ostanu u svojim kućama garantujući im sigurnost, ali koja ni u tome nije mogla uspeti, jer su ih tadašnji srpski lideri bespotrebno proterali sa vekovnih ognjišta. Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se reči i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osudjeni haaški zatvorenici", rekao je Izetbegović.

On je zaključio da je "Sarajevo danas podeljen grad, po zahtevu Dodikovih političkih prethodnika, a ne Alije Izetbegovića".

"Milorad Dodik bi trebao da pokaže pijetet i saučešće kada se obeležavaju patnje i stradanja ljudi, izazvani upravo politikom njegovih prethodnika. Trebao bi da pokaže ljudsko saosećanje ili barem da s poštovanjem ćuti", naveo je Izetbegović.

Alija Izetbegović je osnivač Stranke demokratske akcije BiH (SDA) i prvi predsednik suverene i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine. Njegov sin Bakir je danas visoki funkcioner u SDA i bošnjački član tročlanog Predsedništva BiH u četvorogodišnjem mandatu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bakir Izetbegović: tužiću Dodika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Apr.2012

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zapretio je da će tužiti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika "ukoliko nastavi da iskrivljuje istorijske činjenice, a naročito ako nastavi da laže o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svetskom ratu ili tokom agresije na BiH 1992-95"....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izetbegović preti Dodiku tužbom

Izvor: Blic, 09.Apr.2012

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zapretio je da će tužiti predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, jer smatra da on "iskrivljuje istorijske činjenice" i "laže o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svetskom ratu ili tokom agresije na BiH od 1992....

Nastavak na Blic...

Izetbegović preti Dodiku tužbom

Izvor: Mondo, 09.Apr.2012

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zapretio je da će tužiti predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, jer smatra da on "iskrivljuje istorijske činjenice".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.