Izetbegović: Dodik treba da vidi da ne može da razbije BiH

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Dodik treba da vidi da ne može da razbije BiH

Predsednik SDA Bakir Izetbegović smatra da bi bilo dobro da se BiH suoči sa krizom, da se u toj državi, kako je rekao, odmere snage i da se vidi ko šta može da uradi i dokle sve to skupa seže, te da misli da će se tada lider SNSD-a Milorad Dodik uveriti da ne može da razbije BiH.
Bakir Izetbegović smatra i da bi Milorad Dodik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , koji je i srpski član Predsedništva BiH, trebalo da odustane od pokušaja dominacije ucenama i ultimatumima, da shvati da, kako kaže, to ne ide i da se vrati na "neke normalne odnose" poštovanja Ustava i zakona.

Izetbegović je govoreći o formiranju državne vlasti rekao da misli da je vreme da se Dodik odluči i da svi u tome treba da mu pomognu.
"On je na nekoj raskrsnici. Deset ili 15 godina već priprema nešto što bi trebalo da bude jača pozicija RS unutar BiH ili izdvajanje RS iz BiH, tako da je vreme da odustane od toga, da shvati da to ne ide i da se vrati na neke normalne odnose, da stabiliziramo prilike u zemlji, da poštujemo ustavnopravni poredak, zakone, da idemo u pravom smeru, da prestanu krize u ovoj zemlji. Gospodin Dodik je to pokušao, neku dominaciju da napravi svojim ultimatumima, ucenama i vreme je da shvati da to ne ide", rekao je Izetbegović u u intervjuu za FTV.
Što se tiče HDZ-a, kada je NATO u pitanju, oni su, kaže, na istom tragu kao i SDA, ali oni, pojašnjava Izetbegović, imaju drugačiju taktiku u odnosu na SDA.
"Oni ne bi ovako kako mi to radimo, zakovali stvari u vezi sa ANP-om. Oni bi ušli u Savet ministara i onda pokušali da pokrenu NATO put BiH. Ja mislim da ne bi uspeli. Ja mislim da im je Dodik sa svojim ponašanjem, svojim odnosom kompletnim to onemogućio, jer je sve vreme tu bio jedan diktat, gde vi jasno vidite da će se ostvariti dominacija entiteta nad državom. Bilo je vreme da se uđe u jednu krizu i da se odmere te snage", rekao je lider SDA.
Kako smatra Izetbegović, Dodik je prepreka za formiranje državne vlasti, a HDZ je prepreka za formiranje federalne vlasti.
"I jedni i drugi imaju problem sa zakonima. HDZ bi da menja zakon, pa da onda pravimo vlast. SNSD bi da ne poštuje donesene zakona, pa da pravimo tako, ne poštujući zakone, vlast. SDA isključivo insistira na poštovanju zakona, vladavine zakona i Ustava", tvrdi Izetbegović.
"BiH jeste republika, ne vidim razlog histeričnog reagovanja"
Govoreći o Programskoj deklaraciji SDA, usvojenoj na nedavno održanom kongresu te stranke, u pitanju je, kaže, da se u njoj četiri puta ponavlja isti stav SDA o ustavnim promenama u BiH.
"Mi smatramo da entitetska podela i etnička podela ubija ono što jeste suština BiH, jedne multietničke zajednice... Ono što su u Prudu Tihić, Dodik i Čović prihvatili je bilo otprilike na tom tragu, da bi se zatim, nakon što je nastala galama u RS, Dodik povukao i mi smatramo da je, na kraju krajeva, to izlaz za BiH", kaže Izetbegović.
Dodaje da SDA nema nameru to nikome da nameće, jer u preambuli Deklaracije je naznačeno da sve treba postići dogovorom i kompromisom.
"Što se tiče naziva republika, pa BiH jeste republika. Mi biramo vlast na slobodnim izborima, od Predsedništva pa naniže. To jeste republika. BiH je kao republika i priznata 1992. godine. Ne vidim šta je razlog da se na ovakav način, pa pomalo i histeričan, reaguje na nešto što po četvrti put ponavljamo. Ja mislim da je razlog taj da se napravi drama, pa da se onda ponudi jedna deklaracija koja zaista jeste opasna za BiH, od strane SNSD-a, a koja govori o izdvajanjima, secesijama i slično", naveo je Izetbegović.
Dodao je da je možda dobro što su se podigle tenzije oko Programske deklaracije SDA, jer će neko, kako je istakao, konačno da je pročita.
Komentarišući poslednji sastanak čelnika stranaka iz entiteta RS sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednik SDA je izjavio da se vidi da je Dodik tu nudio političke avanture i za njih tražio podršku i jedinstvo Srba, dok Vučić i Šarović, sudeći prema reakcijama, nisu bili za to.
"Mislim da je vreme da gospodin Dodik shvati da neke stvari ne može da uradi. On kaže da ga čak i godine stižu i da se on boji da neće neke stvari uraditi, a koje je planirao da uradi za RS. Oseća da je dobio podršku Srba u RS, da je kao lider ojačao, da ima podršku Srbije i Rusije i da je neki momenat, ako se nešto može postići, ovaj sadašnji. Ja mislim da je dobro da se suočimo sa krizom, da se odmere snage, da se vidi ko šta može da uradi i dokle sve to skupa seže. Mislim da će se gospodin Dodik uveriti da to ne može da uradi, da ne može da razbije BiH, izdvojiti RS i postigne više od onoga što je trenutni status RS. Ponekad krize donesu nešto dobro", rekao je Izetbegović.
Naveo je da je da su zapadne zemlje svojevremeno oktroisale Dodika u vlast RS te da je i on zagovarao socijalnu i ekonomsku priču, ali da je zatim napravio preokret od 180 stepeni i sada uporište traži u nacionalizmima i da bude igrač Rusije koji se suprostavlja NATO-u.
"On ustvari uvlači Rusiju u te sve priče da bi dobio podršku za svoje političko delovanje i eventualno da pokušava da bude upamćen kao neki srpski lider koji je, eto, završio neki srpski projekat koji je počeo pre 25 godina i vreme je, kao što kažem, da odmeri gospodin Dodik i svi mi dokle to može ići i da sa time prestane", naveo je Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Ako SDA smatra da treba blokirati Savet ministara, mi smatramo da ne može raditi parlament BiH

Izvor: Blic, 27.Sep.2019

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da SDA misli da politikom prethodnih uslovljavanja može doći do onoga što njima odgovara, te poručio da dok ne bude formiran Savet ministara, nema ni deblokade parlamenta BiH.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.