Ivanić podnosi ostavku

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić podnosi ostavku

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio da će podneti ostavku na funkciju predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer njegova partija više nije u vladajućoj koaliciji sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. PDP ubuduće konstruktivna opozicija.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović održaće sutra u Banjaluci sastanak sa liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamentarnih stranaka na kojem će ih upoznati sa platformom, koja će biti obavezujuća za srpske pregovarače u razgovorima o ustavnim promenama u BiH.

Kuzmanović je rekao da je na osnovu ranije skupštinske rezolucije sačinio platformu za pregovore o ustavnim promenama, koja će biti upućena na razmatranje i Skupštini RS. Rekao JE da je RS neosporna kategorija i da neće biti promenjena njena ustavna pozicija kroz reformu Ustava BiH.

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić rekao je da njegova partija više nije u vladajućoj koaliciji sa strankom Milorada Dodika.

Ivanić je izjavio da će zbog toga podneti ostavku na funkciju predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za Federalnu TV rekao je da PDP ide u opoziciju, jer Savez nezavisnih socijaldemokrata nije prihvatio njihove zahteve u vezi sa poboljšanjem funkcionisanja izvršne vlasti, navodeći da ni do sada nisu imali uticaja na donošenje ključnih odluka.

"Mi ćemo sada biti utemeljena opozicija i naši kadrovi će se povući s funkcija", rekao je Ivanić, navodeći da će kadrovi PDP-a, koji su birani konkursom, ostati na tim mestima i da bi njihova eventualna smena bila nezakonita i predstavljala bi revanšizam od strane vladajuće stranke SNSD, koja ima skoro apsolutnu vlast na nivou RS i BiH.

Što se tiče poslednjeg dogovora u Banjaluci trojice vladajućih lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića u vezi sa preuređenjem BiH, Ivanić je rekao da se Dodik bespotrebno upustio u jedan eksperiment, koji nije dobar za RS. 

Ivanić smatra da je za RS nepotreban eksperiment da se ustavnim promenama BiH sastoji od četiri teritorijalne jedinice.

Rekao je da neće biti domaćin ranije najavljenog sastanka lidera vladajuće šestorke koji je trebalo da se održi 11. februara u Banjaluci, jer PDP više nije u vladajućoj većini.

Ostavka do kraja nedelje 

Predsedavajući Doma naroda parlamenta BiH Mladen Ivanić najavio je da će do kraja nedelje podneti ostavku na ovu dužnost, prenose "Nezavisne novine".

"Još nisam podneo ostavku na dužnost člana kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH, ali ću to svakako učiniti do kraja ove nedelje. Nema razloga da ostajem na ovoj funkciji nakon poslednih dešavanja u odnosima u koaliciji koja je prestala da postoji", kazao je Ivanić.

Predsednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da se najozbiljnija politička implikacija raskida koalicije SNSD - PDP odnosi na činjenicu da sada opozicija u Republici Srpskoj dobija ozbiljnu partiju - PDP, koji će u narednom periodu slediti principe konstruktivnog opozicionog delovanja.

''To što idemo u opoziciju ne znači da ćemo u svemu, svakoga i na svakoj strani kritikovati. Ponašaćemo se isto kao kad smo bili u poziciji i jasno iznosili svoje stavove'', rekao je Ivanić "Srni". To znači, da će ono što je dobro za RS imaće podršku ove stranke, a ono što ne bude - neće.

Prema njegovim rečima, direktne posledice od raspada koalicije sa SNSD-om, kada je kadar PDP-a u pitanju, imaće prvo on, zatim zamenici ministara u Savetu ministara BiH Veselin Poljašević i Igor Crnadak, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić.

Ivanić je, istovremeno, konstatovao da ''šestorka'' više ne postoji.

''Bilo kakvo učešće PDP-a u tzv. 'šestorki' nije realno, jer smo shvatili da sa SNSD-om ne funkcionišemo ni na nivou BiH'', podvukao je Ivanić

Prema njegovim rečima, realnost političkog života u RS jeste da je SNSD mogao bez PDP-a.

''Mislim da, srećom, nema ništa od donošenja novog Ustava, jer za to nema potrebne parlamentarne većine. Ipak, treba sačekati šta će 'trojka' uraditi u Mostaru'' , rekao je Ivanić.

Smatra da, u vezi sa Prudskim procesom, postoji isuviše kontroverzi u javnosti jer lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović ''jedan drugom nabacuju negativne loptice''.

''Ja sam protiv dogovora u kojem je BiH trebalo konstituisati u četiri teritorijalne jedinice i lično ne vidim šta RS tu dobija'' , naglasio je Ivanić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.