Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2017, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isfrustrirani ambasador SAD nepoželjan u Republici Srpskoj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se oseća ponosno što je su mu SAD uvele sankcije, jer to znači da on nije bio spreman da trguje interesima Republike Srpske.

Istakao je da je američki ambasador SAD u državnoj zajednici BiH Morin Kormak isfrustrirana osoba koja širi laži u saradnji sa poltronom, Visokim predstavnikom Valentinom Inckom, a koji sve radi po direktivama američkog ambasadora.

On je napomenuo da je Republika Srpska pod kontinuiranim udarom odlazeće američke administracije, a da je politika koju provodi ambasador SAD u BiH Morin Kormak tendenciozno probošnjačka i unitaristička.

Istakao je da je američki ambasador nepoželjna u Republici Srpskoj te je pozvao srpskog predstavnika u zajedničkim organima, ministra spoljnih poslova državne zajednice BiH Igora Crnatka da je proglasi nepožljenom osobom i na teritoriji državne zajednice BiH.




"Kormakova je neprijatelj Srba. Ona krši Ustav miješajući se u rad organa BiH, kršeći na taj način Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Dodik i izrazio nadu da će Kormakova ubrzo otići te da se više neće vraćati, kao i to da će nova američka administracija uvesti novu politiku, a ne politiku sile.

Predsednik Republike Srpske se osvrnuo i na reči ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, koji je rekao da se dižu histerije povodom odluke Srba da 9. januar proglase Danom Republike Srpske, te da Srbi navodno podrivaju Dejtonski sporazum, a "što je još jedna provokacija", zaključio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao i to da su srpski političari u Banjaluci stalno podvrgnuti napadima da navodno ruše državu.

"Dejtonski sporazum krše oni koji donose odluke u BiH ne uzimajući u obzir mišljenja sva tri naroda“, rekao je Lavrov.


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cormack: Ozbiljno smo shvatili Dodikove prijetnje secesijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jan.2017

Američka ambasadorka u BiH Maureen Cormack ponovila je danas kako su SAD uvele sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku jer su njegove prijetnje secesijom ozbiljno shvaćene. Dodik je kazao kako su sankcije "dokaz da nije bio spreman da trguje interesima RS". On je američku ambasadorku Maureen Cormack...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dodik o sankcijama SAD: Osećam se ponosno

Izvor: N1 televizija, 18.Jan.2017

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da sankcije koje mu je uvela Amerika ne doživljava kao kaznu i da se oseća ponosno zbog toga. Dodaje da one predstavljaju ličnu odmazdu američke ambasadorke u BiH Morin Kormark zbog čega traži da se ona proglasi za personu non grata u BiHPO ali i...

Nastavak na N1 televizija...

Milorad Dodik: Ponosan sam na sankcije, ali se nadam da će Tramp to promeniti

Izvor: Press, 18.Jan.2017

"Ovo nisu sankcije SAD, ovo su sankcije onih koji odlaze jer su poraženi na izborima", rekao je Dodik . Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se oseća ponosno što je pod sankcijama Sjedinjenih Država,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.