Incko: Dodik je prešao crvenu liniju, spreman sam da reagujem

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Dodik je prešao crvenu liniju, spreman sam da reagujem

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Skupština Republike Srpske prešli crvenu liniju i dodao da je spreman da reaguje, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC).
Dodao je da su države tzv. Kvinte uvek bile za korišćenje bonskih ovlašćenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja daju velika ovlašćenja visokom predstavniku, ali i druge, ako ništa drugo ne bi pomoglo, preneo je portal Kliks.

"Ja sam spreman da reagujem, ali samo sa PIC-om. Ne bih to radio sam. U PIC-u je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonska ovlašćenja, ali odluka još nije doneta. Osim Rusije, ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rešenja. I ja isto mislim, i to su države koje veruju u domaća rešenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIC-u ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korišćenje bonskih ovlašćenja", poručio je Incko u razgovoru za Al Džaziru Balkans.
Osvrćući se na današnju izjavu lidera SDA, SBB-a i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, Incko je rekao da je crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu poslednju o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem.
"Zamislite kada bi neko na ostrvu Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. (Predsednik Emanuel) Makron bi odmah poslao vojsku", rekao je Incko.
Ustavni sud je, kaže on, temelj svake države i odluke se moraju implementirati.
"Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vreme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće, onda uvek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik", kazao je Incko.
On je dodao da se neće menjati teritorija RS.
"Nije se menjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država", naveo je Incko.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.