Ima izazova, ali RS nije ugrožena

Izvor: B92, 02.Jan.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ima izazova, ali RS nije ugrožena"

Beograd -- Predsednik RS Milorad Dodik kaže da je najveći izazov ovih godina bio očuvati Republiku Srpsku, da i danas ima izazova i teškoća, ali da Srpska nije ugrožena.

Milorad Dodik (FoNet, arhiva)

"Mnogi naivno misle da je ta priča završena. Naravno da nije. Mogu da svedočim svaki dan da to nije tako. Čeka se naša neopreznost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naše uljuljkavanje, naše samozadovoljstvo učinjenim...", rekao je Dodik povodom 20.godina postojanja Republike Srpske.

On je u intervju agenciji Srna poručio da će RS nastaviti da jača svoje institucionalne kapacitete, poziciju na regionalnom i međunarodnom planu, i da će biti nesumnjiv faktor i subjekt u odlučivanju.

Dodik je naglasio da je RS trajna i neprikosnovena zajednica, i da ne može biti dovedena u pitanje voljom drugih.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, predsednik RS je rekao da je to novi politički sistem uspostavljanja mira u BiH, ali i definitivno "da BiH nije postojala svih tih godina, i da je njeno priznanje bilo preuranjeno".

On je ustvrdio da BiH bez Dejtonskog sporazuma ne postoji, jer je tim sporazumom sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH.

"Svi oni koji insistiraju da se Sporazum menja silom, ili da se u potpunosti ukine, moraju znati da rade na ukidanju BiH, jer Republika Srpska je u Dejton 1995. došla sa suverenitetom, i na sve anekse sporazuma potpisala se kao strana, i ona će postojati sa Dejtonom ili bez njega", poručio je Dodik.

On je naglasio da je jedan od nacionalnih prioriteta zaustavljanje pokušaja, što iz same BiH, što spolja, da se rat u BiH i Republika Srpska "srebrenizuju".

"Niko normalan ne može reći da tamo nije bilo strašnih zločina. Ali, šta je sa našim žrtvama koje isto tako traže poštovanje? I naše žrtve su bile nevine. Njihove porodice nikada nisu dočekale da se procesuiraju oni koji su ih zavili u crno”, kazao je Dodik.

Dodik je ukazao da su u Srpsku utkane sve vrednosti koje je srpski narod baštinio vekovima - sloboda, demokratija, poštovanje drugog i drugačijeg, kao i njegov antifašistički duh. On je napomenuo da je srpski narod, kao nijedan u ovom delu Evrope, platio visoku cenu u borbi protiv fašizma i nacizma.

Naglašavajući značaj sećanja na sve one koji su stradali i dali život za Srpsku, predsednik Dodik je kazao da Srbi znaju ko su, šta su, i da mogu biti ponosni na svoj odbrambeno-oslobodilački rat od 1991. do 1995.

Predsednik RS je poručio da i danas ima izazova i teškoća, ali da Srpska sudbinski nije ugrožena. On je istakao da Republika Srpska nema neprijatelje u svetu, i da u tom smislu može biti zadovoljna.

"Ono što je neophodno jeste ojačavanje institucija Srpske ", a ako imamo neprijatelje, onda su oni među nama samima", ocenio je predsednik Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.