Hristos nije glava dveju crkava

Izvor: B92, 07.Okt.2013, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hristos nije glava dveju crkava"

Podgorica -- Svetom arhijerejskom liturgijom osveštan je Saborni hram Hristovog vaskresenja u Podgorici, najveće pravoslavne bogomolje u Crnoj Gori.

Srpski patrijarh Irinej kazao je danas da osveštenje Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici predstavlja veliki i slavni dan ne samo za našu crkvu i narod, već i za čitavo pravoslavlje i hrišćanstvo. Prema njegovim rečima, osveštanje Sabornog hrama SPC u Podgorici je kruna proslave godišnjice Milanskog edikta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Neka ovaj hram vaskrsne svako dobro i istinu i da nas vodi putem mira i sloge. Za te stvari moliće se ovaj hram, ali i svi oni koji budu ulazili u njega", kazao je patrijarh Irinej.

On je istakao da Saborni hram SPC u Podgorici predstavlja ponos naše vere i izrazio zahvalnost svima koji su pomogli njegovu gradnju.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je danas u Podgorici na jedinstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori i na poštovanje kanona.

Vartolomej, koji je i vodio crkvenu ceremoniju osveštenja hrama u Podgorici, kazao je u obraćanju vernicima da je osveštenje hrama "poziv na jedinstvo crkve na ovom prostoru".

"Crkva nije udruženje i sud ne odredjuje njeno postojanje i status, već je Hristos osnovao i njom samo mogu da upravljaju njegovi apostoli i njihovi naslednici, a ne bilo ko, ko oko sebe okupi svoje pristalice i tu organizaciju nazove crkvom", kazao je Vaseljenski patrijarh.

"Ispoštovali smo crkvu ali i vojsku CG"

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je danas da nije bio na osveštenju Sabornog hrama u Podgorici, jer je u Baru prisustvovao obeležavanju važnog državnog jubileja - Dana Vojske Crne Gore (VCG). Đukanović je rekao da je prisustvom svečanosti u Baru izrazio svoje poštovanje prema pripadnicima VCG, navodeći da je od države pokazan i potreban nivo poštovanja prema Crkvi. "Mislim da je od strane države pokazan potreban nivo poštovanja prema Crkvi, a ja sam, takođe u sastavnom delu tog programa, imao zadovoljstvo da se sretnem sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, a srešću se i sa ostalim visokim gostima Mitropolije crnogorsko-primorske. Smatram da je država zaista pokazala veoma pažljiv i odgovoran odnos prema svečanostima koje se održavaju ovih dana u Crnoj Gori", naveo je Đukanović. Đukanović je, kako prenose podgorički mediji, poručio CPC-u da, umesto kritike državi, treba da pokažu istrajnost, mudrost i čvrstinu opredeljanja u ispunjenju svojih ciljeva."Nemam ništa protiv da se svi vernici, uključujući i vernike CPC-a, bore za obnovu autokefalnosti, ali oni moraju uložiti potreban entuzijam, potrebno znanje i mudrost da ostvare ono što je njihov cilj", kazao je crnogorski premijer.

Vartolomej je pozvao na poštovanje kanonskog poretka i ocenio "neprihvatljivim da neka lokalna crkva sebe proglašava za autokefalnu".

"Kao što jedna glava ne može pripadati dvama telima, tako ni Hristos nije glava dveju istovernih crkava na ovom mestu. Zato crkva ne postaje voljom nekih ljudi, ona nije udruženje ili svetovno jedinstvo nekih ličnosti koje svoje postojanje dobija onda kada joj neki sud odobri statut", kazao je Vartolomej.

Osveštanju su prisustvovali poglavari pravoslavnih crkava, medju kojima srpski patrijarh Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalemski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Prisustvovali su i crnogorski predsednik Filip Vujanović, potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomarije Igor Lukšić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica i svih crnogorskih opozicionih stranaka.

Svečanosti je prisustvovao i veliki broj vernika i gradjana Crne Gore i regiona, a za praćenje svečanosti akreditovano je 30 novinarskih ekipa.

Crnogorski premijer Milo Đukanović nije prisustvovao osveštanju Sabornog hrama u Podgorici, ali će primiti patrijarhe pravoslavnih crkava.

Saborni hram u Podgorici, čije je izgradnja trajala dve decenija, ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, i 17 zvona, od koji je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je sinoć, na svečanoj akademiji povodom osveštenja Sabornog hrama, da ta bogomolja predstavlja poziv na praštanje i pomirenje u Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Milo Djukanović ne prisustvuje osveštanju Sabornog hrama u Podgorici, ali će primiti patrijarhe pravoslavnih crkava.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ceo pravoslavni svet na osveštanju Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici

Izvor: Press, 07.Okt.2013

Nakon osveštenja usledila je sveta arhijerejska liturgija koju vodi vaseljenski patrijarh Vartolomej, nakon čega se očekuje njegovo obraćanje okupljenima...Osveštanju i liturgiju prisustvuju poglavari pravoslavnih crkava, među kojima srpski patrijarh Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalemski...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.