Gojković: Zakon o zaštiti ćirilice biće usvojen na praznik po dogovoru Vučića i Dodika

Izvor: Beta, 13.Sep.2021, 11:23

Gojković: Zakon o zaštiti ćirilice biće usvojen na praznik po dogovoru Vučića i Dodika

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas sednicu na kojoj treba da razmatraju Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je u skupštiini predstavljajući ovaj zakon da će se pred poslanicima Republike Srpske gotovo istovetan zakon naći 15. septembra i da je usvajanje ta dva zakona korak napred u negovanju kulture, ali i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike RS i Srbije.Gojković je rekla da se zakon donosi po hitnom postupku jer je inicijativa potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana predsedništva BiH Milorada Dodika, te je hitni postupak neophodan kako bi se ispunio njihov dogovor da zakoni budu doneti baš 15. septembra, na novoustanovljeni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.Prema njenim rečima već postoji Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, a novi zakon nije ni u kakvoj koliziji sa njim, odnosno tamo gde žive nacionalne manjine u službenoj upotrebi ostaju i jezici i pisma manjina."Nije namera da se latinica diskriminiše, zakon se ne odnosi na privatnu komunikaciju, pisanje ličnih imena, dvojezične publikacije, knjige, naučnu terminologiju, kompjuterske programe, umetnička dela, kurseve stranih jezika ili žigove i oznake geografskog porekla", rekla je Goković.Za ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Srbija  i Republika Srpska 15. septembra usvajaju zakon o očuvanju ćiriličkog pisma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2021

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković pozvala je danas poslanike da u sredu 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave podrže Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.