Ešdaun: BiH ide ka raspadu

Izvor: RTS, 22.Jan.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešdaun: BiH ide ka raspadu

Postoji realna opasnost da BiH postane nefunkcionalna crna rupa, kaže nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun. Milorad Dodik planira da BiH učini potpuno nefunkcionalnom, a bošnjačke stranke mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi, kaže Ešdaun.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun izjavio je da BiH ide ka raspadu i da predsednik Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milorad Dodik planira da državu učini potpuno nefunkcionalnom, "kako bi svi odustali od nje".

Jedanaest godina je BiH išla putem jedinstva, funkcionalnosti i prema Evropskoj uniji, ali proteklih pet, šest godina dinamika se promenila i ide u suprotnom pravcu, ocenio je Ešdaun.

Prema njegovim rečima, "postoji realna opasnost da BiH postane nefunkcionalna crna rupa", zbog čega "političari moraju preuzeti odgovornost i delovati konstruktivnije u interesu građana".

"Opasnost je dinamika koja ide prema raspadu, a ne jedinstvu. To je počeo Dodik, kada mu je međunarodna zajednica dozvolila da preti reformama, nezavisnom pravosuđu, državnom fiskalnom sistemu i drugim državnim strukturama koje su građene 11 godina", navodi britanski diplomata.

"Čak i bošnjačke stranke, poput SDA, sada mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi. To znači da Bosna ide unazad, prema situaciji u kojoj postoje samo dva entiteta, a države je sve manje, rekao je Ešdaun.

Pedi Ešdaun ocenjuje da EU treba da razgovara samo sa onima koji su za jačanje države, a ne za raspad.

"Nastavak napretka Beograda prema EU mora biti uslovljen time da Srbija eksplicitno kaže da je protiv bilo čega što slabi državu BiH", rekao je Ešdaun. Bivši visoki predstavnik u BiH ističe da EU mora da bude energičnija u korišćenju mehanizama pritiska.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.