Izvor: RTS, 17.Feb.2022, 21:01

EP pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i rukovodstvu RS

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su na uvođenje sankcija srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku i rukovodstvu Republike Srpske zbog optužbi za korupciju i podrivanje ustavnog poretka i suvereniteta Bosne i Hercegovine. O situaciji u BiH i mogućem uvođenju sankcija u ponedeljak će u Briselu raspravljati evropski šefovi diplomatija.
Evropski parlament usvojio je amandman trojice poslanika na godišnji izveštaj o evropskoj spoljnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politici koji poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i rukovodstvu Republike Srpske zbog, kako se se kaže, secesionističkih, neustavnih poteza stvaranja paralelnih institucija u oblasti zdravstva, poreske politike, pravosuđa i bezbednosti.

Trojica poslanika iz grupe socijalista iz Španije, Holandije i Hrvatske pozvali su zemlje članice da Dodiku i saradnicima uvedu sankcije zbog, kako su naveli, koruptivnih aktivnosti i podrivanja teritorijalnog integriteta BiH.
O sankcijama ne odlučuje EP, već zemlje članice, a o situaciji u ovoj zemlji u ponedeljak će raspravljati ministri spoljnih poslova Evropske unije.
Kako RTS saznaje, na stolu će biti i papir evropske spoljnopolitičke službe koji predlaže uvođenje individualnih sankcija protiv pojedinaca u slučaju jednostranog prenosa nadležnosti na Republiku Srpsku.
Dokumentom se, međutim, predviđa i mogućnost uskraćivanja finansijske pomoći BiH, ako u kratkom roku ne dođe do popravljanja političke situacije.
Dodik: Stavovi EP pokazuju da barataju pogrešnim informacijama Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da stavovi Evropskog parlamenta o BiH pokazuju da evropski parlamentarci ne znaju šta se dešava u BiH, da barataju pogrešnim informacijama i da se verovatno informišu iz medija koji već mesec dana, svaki dan eksluzivno najavljuju rat u Ukrajini.
Ocenjuje da mu je suđeno, a da ga niko ništa nije pitao ili došao u Republiku Srpsku, da vidi o čemu se radi.

Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.