Doidk: Turske vlasti da se ograde od izjave premijera Ahmeta Davutoglua

Izvor: Blic, 09.Maj.2016, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doidk: Turske vlasti da se ograde od izjave premijera Ahmeta Davutoglua

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pozvao srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da od zvaničnih turskih vlasti zatraži da se ograde od onoga što je odlazeći turski premijer Ahmet Davutoglu rekao na otvaranju obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci.

On je naglasio da je pismo sa ovim zahtevom uputio Ivaniću jer je posebno sporno to što Davutogluove poruke dolaze u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << isto vreme kada i informacije o podršci organizovanju protestnog skupa Saveza za promene u Banjaluci.

- Davutogluove reči su bile osvajačke i promocija ekspanzivnog neoosmanizma. On je išao za tim da jasno pošalje poruke koje smo i ranije mogli da čujemo u Sarajevu i nešto kasnije na Kosovu kada je dolazio (turski predsednik Redžep Tajip) Erdogan - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je zahvalan muftiji banjalučkom Osmanu Koziću na kvalitetnom i na visokom nivou organizovanom otvaranju obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci, ali da su izjave političara na skupu bile nedolične i da su išle u pravcu napada na Republiku Srpsku i srpski narod u Srpskoj.

Ono što je odlazeći turski premijer rekao na tom skupu apsolutno mora da bude osuđeno, rekao je Dodik.

OBNAVLJANJE DŽAMIJE Davutoglu na otvaranju Ferhadije: Turci su bili ovde, sada su i biće zauvek

Predsednik Srpske rekao je da na otvaranju Ferhadije, iako je bilo predviđeno, nije govorio zato što nije bila istaknuta zastava Republike Srpske iako je to bio njegov zahtev, te zato što kao političar nije želeo da doprinese skrnavljenju tog skupa.

Davutoglu je izazvao incident kada je na verskom skupu u dvorištu obnovljene banjalučke džamije izjavio da su Turci "bili ovde", da su "sada ovde" i da će "tu biti zauvek", te veličao Aliju Izetbegovića i "njegovo delo".

Dodik je izjavio i da ima informacije da se protesti koje opozicija najavljuje organizuju uz pomoć stranaca iz Velike Britanije i Turske, a da je prihvaćena i podrška predsednika SDA Bakira Izetbegovića.

Dodik je naveo da je danas u Banjaluci sa predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini Srpske razgovarao o političkoj situaciji i najavljenim protestima opozicije u Srpskoj, te da je o opravdanosti tog skupa želio da razgovara i sa predstavnicima SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS Republike Srpske, ali se oni nisu odazvali pozivu, zbog čega je, kako je rekao, besmisleno više organizovati sastanke o ovoj temi.

Dodik najavio sastanak sa opozicijom, ali i protest

- Ulica nije stvar koja će legitimisati ili delegitimisati Republiku Srpsku, ili će izabrati ili neće izabrati vlast. Vlast se bira na izborima, a lokalni izbori su raspisani. Neko veoma naivno misli da bi putem ulice mogao da preuzima vlast. To se, naravno, neće desiti - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka kojem su prisustvovali predsednici DNS-a, SP, SRS i Ujedinjene Srpska.

Dodik je naglasio da SNSD, DNS i SP ostaju pri održavanju mitinga "Srcem za Srpsku", a da je bezbednosni aspekt zagarantovan i da neće biti ugrožen tokom održavanja oba skupa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.