Dogovor o stranačkoj saradnji u RS

Izvor: Politika, 26.Mar.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o stranačkoj saradnji u RS

SNSD će u Federaciji BiH podržati kandidata HDZ BiH za člana bosanskohercegovačkog predsedništva, a HDZ BiH će u Republici Srpskoj podržati kandidata SNSD-a za kolektivnog šefa države

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka, 25. marta – Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica dogovorili se da krajem aprila potpišu dokument o međusobnoj saradnji, izjavili su danas novinarima u Banjaluci lideri ovih stranaka Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dodik i Dragan Čović. „SNSD će u Federaciji BiH podržati kandidata HDZ BiH za člana Predsedništva BiH. Dogovorili smo se da HDZ BiH, zauzvrat, podrži našeg kandidata za člana kolektivnog šefa države", rekao je novinarima lider SNSD-a i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

On je naglasio da su on i Čović, uzimajući u obzir maksimalističke zahteve bošnjačke strane, procenili da treba obezbediti da se „istinski Hrvati nađu u Predsedništvu BiH, a ne kamuflirani kao što je Željko Komšić".

Dodik je kazao da SNSD i HDZ BiH „već duže vreme koordinisano deluju na važnim pitanjima". „Mi ne sarađujemo s ciljem da nekom drugom u BiH napravimo problem, nego zbog toga što se naši stavovi poklapaju i zato nastojimo da sačuvamo funkcionalnost BiH u okviru postojećeg ustava", objasnio je premijer Republike Srpske.

Obraćajući se novinarima, Dragan Čović je istakao da HDZ BiH i SNSD imaju dobru saradnju. „Siguran sam da ćemo posle potpisivanja protokola o saradnji poboljšati naše partnerstvo na svim nivoima – od kantona, preko Federacije i Republike Srpske do zajedničkih organa BiH. Vjerujem da će, osim SNSD-a, našeg kandidata za člana Predsedništva BiH podržati i druge hrvatske partije i da će on pobediti na oktobarskim izborima", rekao je Čović.

On se osvrnuo i na izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića – da svi koji ne vole BiH mogu iz nje otići, ali ništa iz nje ne mogu uzeti. „Ova izjava govori da smo u ozbiljnim problemima. BiH može da bude država svih, ako su po ustavu i zakonu svi jednaki i samo takva BiH ima evropsku budućnost. Više puta sam ponovio da, ako Hrvati nisu u ustavu ravnopravni, onda takva BiH nema svoju budućnost, i to je vrlo jasno", istakao je Dragan Čović.

Dodik i Čović su razmenili mišljenje i o deklaraciji koju su pripremili Ministarstvo inostranih poslova Španije, koja predsedava Evropskoj uniji, i američka administracija o promenama Ustava BiH. O ovoj deklaraciji će se razgovarati 6. i 7. aprila u Sarajevu. Dodik je rekao da će učestvovati na tim sastancima. „Naš stav je poznat – mi nećemo pristati da se u Ustav BiH, kao nadležnosti zajedničkih organa, unese ono što je Republici Srpskoj oduzeto nametnutim odlukama visokog predstavnika. Takođe, nećemo pristati da se ukine princip entitetskog glasanja, najsnažniji mehanizam za zaštitu Republike Srpske", podvukao je Milorad Dodik.

Boro Marić

[objavljeno: 26/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.