Dogovor Dodika, Tihića i Čovića o ustavnim reformama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Dodika, Tihića i Čovića o ustavnim reformama

BANJALUKA - Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović postigli su danas dogovor o ustavnim reformama.

U zajedničkoj izjavi trojica lidera su naveli da bi predmet ustavnih reformi trebalo da bude usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, nadležnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << države, funkcionisanje institucija BiH, kao i teritorijalna organizacija, posebno srednjih nivoa vlasti.

Dodik, Tihić i Čović saglasili su se da se Ustav BiH menja kroz amandmansko delovanje na postojeći ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

Trojica lidera još su se saglasili da pitanje državne imovine treba da bude rešeno tako što bi u vlasništvo države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i "perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu".

Dodik, Tihić i Čović saglasili su se i da bi popis stanovništva u BiH trebalo da bude sproveden 2011. godine, posle donošenja Zakona o popisu stanovništva BiH.

Oni su naveli da bi popis trebalo da sadrži izjašnjavanje stanovnika o naciji, veri i jeziku, ali da bi sve do 2014. godine popis iz 1991. godine trebalo da bude osnova za nacionalnu zastupljenost u državnim institucijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.