Dodikova „kapitulacija“

Izvor: Deutsche Welle, 21.Nov.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodikova „kapitulacija“

Milorad Dodik je, zaklinjući se na vernost „mrskoj“ BiH, potpisao kapitulaciju – tako to vide neki tamošnji analitičari. Drugi najavljuju nesuglasice i nimalo lak četvorogodišnji mandat Predsedništva BiH.

Prvi istupi novoizabranih članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, osim kurtoaznih izjava, u suštini znače da će sva trojica da slede dosadašnje sopstvene političke kurseve. Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić smatra da to u osnovi znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << neslaganje u konceptima i pogledima na uređenje BiH i prioritetima politika koje zastupaju Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

„U prvim obraćanjima daju se naslutiti moguće nesuglasice, a linija neslaganja iskazana je kroz nekoliko stavova. Milorad Dodik podvukao je da će se zalagati za smanjenje stranog uticaja u BiH, ukidanje Kancelarije visokog predstavnika za BiH (Office of the High Representative – OHR), nastavak saradnje sa Rusijom i vojnu neutralnost, dok je Željko Komšić rekao da će raditi sve na daljem intenziviranju puta BiH u NATO i Evropsku uniju. Kada je reč o EU, njihovi stavovi su donekle podudarni.

Milorad Dodik

Druga linija neslaganja je Dodikovo potenciranje i naglašavanje uloge Republike Srpske, čemu će biti podređen njegov rad u najvišem državnom telu, dok se Šefik Džaferović zalaže za poštovanje odluka institucija BiH. Biće zanimljivo pratiti kako će se ta nesuglasja rešiti u praktičnom delovanju. Čini mi se da ovaj mandat Predsedništva neće biti nimalo lak“, kaže Tanja Topić.

Zakletva „mrskoj“ BiH

Ona podseća da je Dodik najavio smenu svih Srba iz zajedničkih institucija, što bi moglo da znači da će novi predsedavajući Predsedništvu BiH nastaviti po starom „tvrdom kursu“. Ipak, analitičarka iz Banjaluke napominje da je bivši predsednik RS „smekšao“ u pogledu nekih izbornih obećanja pojavljujući se u zgradi Predsedništva, iako je najavljivao da će sednice da vodi posredstvom video-linka.

U svemu onome što se dešavalo tokom i neposredno nakon konstitutivne sednice Predsedništva BiH, mostarski novinar Emil Karamatić vidi „kapitulaciju Milorada Dodika“. To zaključuje i po činjenici da je Dodik „u stavu mirno“ položio zakletvu na vernost državi koju je toliko dugo osporavao. „Dodik je u svega sat vremena potopio sve ono što je decenijama propagirao – da BiH nije država, da je veštačka tvorevina kojoj preti raspad, da je za njega država samo RS. Sve je to pobio, ne samo svečanom zakletvom na vernost 'mrskoj BiH', nego i najavom da će se zalagati za ubrzani put BiH ka EU, tako što će od Evropljana da traži da BiH hitno dodele kandidatski status. Sasvim je drugo pitanje zašto su predstavnici međunarodne zajednice, u prvom redu OHR, godinama dozvoljavali njegovo destruktivno delovanje“, kaže Karamatić.

Dodikova „marioneta“

Komentarišući izostanak Dragana Čovića sa konstitutivne sednice Predsedništva BiH, Karamatić je ocenio da je bivši član kolektivnog šefa države time sam sebi potpisao „političku smrtnu kaznu“.

Željko Komšić

„Čovek koji ne može da prihvati činjenicu da je na izborima za člana Predsedništva BiH poražen, pokušao je, preko hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, da uveri EU kolika je njegova 'važnost' na političkoj sceni. Sve je završeno potvrdom da Plenkovićeva Hrvatska u evropskim krugovima politički ima veoma malu ulogu. Na kraju, ostaje pitanje da li je Dragan Čović svestan da je sve vreme marioneta u Dodikovim rukama? Potpuno je jasno da Hrvatima u BiH treba novi lider“, kategoričan je Karamatić.

Treba posmatrati i ostale izabrane zvaničnike

Novinar „Dnevnog avaza“ Sead Numanović smatra da inauguracija novih članova Predsedništva BiH nije dala ništa novo, niti neočekivano. „Građani BiH bi trebalo da gledaju šta rade i ostali izabrani zvaničnici, oni koji su došli na pozicije preko glasačkih kutija na ovaj ili onaj način, a ne samo novi članovi Predsedništva. Trebalo bi konačno da počnemo a ih vrednujemo po onome što će uraditi“, kaže Numanović.

Članovi Predsedništva BiH će se na poziciji predsedavajućeg menjati svakih osam meseci, po principu rotacije. Prvi predsedavajući je kandidat sa najviše osvojenih glasova, a u ovom slučaju to je Milorad Dodik, kandidat iz reda srpskog naroda sa 368.210 osvojenih glasova. Kandidat iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić dobio je 225.500, a Šefik Džaferović iz bošnjačkog naroda 212.581 glas.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.