Dodik se zalaže za ravnopravnost svih u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2019, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik se zalaže za ravnopravnost svih u BiH

Srpski član BiH Predsedništva i predsednik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik podržao je zahtev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za izmenom izbornog zakona u toj zemlji kako bi bošnjačke stranke i birači prestali preglasavati Hrvate u izboru hrvatskih predstavnika kao što je to bilo prilikom izbora Željka Komšića u državni vrh BiH.

U izjavi koju prenose mediji u BiH Dodik je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao kako "u potpunosti razume i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora o potrebi izmene Izbornog zakon kako bi se sprečila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka", prenosi Hina.

Brojni problemi ne bi postojali da političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili barem jednog naroda. Zato je zahtev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta”, rekao je Dodik.

Pojasnio je kako BiH ne može funkcionisati ako jedan narod dominira manje brojnima.

Naveo je primer Željka Komšića kojeg su za hrvatskog člana BiH Predsedništva birali Bošnjaci.

"Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo je potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda", rekao je lider SNSD-a i dodao da njegova stranka zbog toga ima razumevanje za nezadovoljstvo Hrvata.

Na sednici održanoj u četvrtak u Drvaru vrh HNS-a BiH je zatražilo izmene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmalobrojnijih Hrvata u BiH.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o izmenama Izbornog zakona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.