Dodik se slaže sa ocenama Komisije

Izvor: B92, 14.Okt.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik se slaže sa ocenama Komisije

Beograd, Banja Luka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik slaže se sa ocenom Olija Rena da BiH ne može da uđe u EU kao kvazi protektorat.

Dodik podseća da Republika Srpska odavno traži zatvaranje kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR). Što se tiče ustavnih reformi, Dodik ponavlja da ih neće biti na štetu Republike Srpske. Sarajevo ne može da koristi evropske integracije kao izgovor za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj kroz ustavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reforme, kaže Dodik za B92.

"Kvalifikacija o poluprotektoratu je apsolutno tačna, ja mislim da se ovde radi ne samo o poluprotektoratu nego o značajnom protektoratu međunarodne zajednice. Mi nemamo problem sa EU, mi imamo problem sa BiH, imamo problem sa očekivanjima Sarajeva koja idu za tim da se evropske integracije iskoriste za redizajn ustavnih aranžmana, način odlučivanja i mnogo čega drugoga”, kaže Dodik.

"Ja naravno stojim na poziciji da evropski put treba ohrabriti ali nisam spreman, apsolutno nisam spreman, da učinim ništa što bi bilo na štetu Republike Srpske”, navodi on.

"Naravno mi nemamo nameru, niti imamo pravo, ja pogotovo da budem naivan u tome da napravim aranžmane koji će za 20 ili 30 godina iseliti Srbe sa prostora BiH. To naravno Evropljani ne vide, to i ne očekujem od njih da vide, moramo mi da budemo svesni toga", kaže premijer Republike Srpske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.