Dodik pozvao parlament RS da donese odluku o poništenju bonskih ovlaštenja OHR

Izvor: 011vodič.com, 11.Nov.2019, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik pozvao parlament RS da donese odluku o poništenju bonskih ovlaštenja OHR

Srpski čan Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nema pravo da se odrekne svoje autonomnosti, državnosti i samostalnosti, pozivajući Narodnu skupštinu da donese odluku o ukidanju „bonskih ovlaštenja“ visokih predstavnika i vraćanju entitetima nadležnosti koje su prenete na nivo BiH.
Dodik je pozvao sve političke partije iz RS na jedinstvo, ističući da treba učiniti sve >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << da se RS vrati na dejtonske postavke.

On je istakao i pravo RS na samoopredeljenje, ukoliko srpski narod u BiH oceni da su ugrožena njihova osnovna prava, navodeći da bi moguća odluka o otcepljenju RS imala odjeka u svetskim razmerama.
Dodik je to rekao obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici Narodne skupštine RS na kojoj je samo jedna tačka – Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Srpske.
Posebna sednica sazvana je na zahtev vladajuće koalicije u RS, na čelu sa SNSD čiji je Dodik predsednik.
On je kazao da je ova sednica nastavak zasedanja iz oktobra 2017. na kome je doneta Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti RS.
„Ova sednica nije sazvana da merimo nečiji patriotizam, ovo nije prebrojavanje onih koji vole RS, nego odbrana RS, njenih prava proistaklih iz Dejtonskog sporazuma“, kazao je Dodik.
Navodeći da je od kraja rata do dnas doneto niz odluka kojima se menjao Dejtonski sporazum, on je ocenio da su visoki predstavnici i međunarodna zajednica „manipulisali lažnim kompromisom“, a da su, u stavri, kako je naveo, radili prvenstveno u interesu bošnjačke strane.
„Sve vreme OHR je iznova nametao rešenje koje je nazivao kompromisom. Sada znamo da je to laž na štetu Srba i RS… Zato je vreme da se podvuče crta, da vidimo gde smo 25 godina nakon Dejtona“, rekao je srpski član Predsedništva BiH.
On je postavio pitanje – da li su sve reforme i zakoni koji su nametani doneli boljitak BiH, odgovorivši da nisu, te da su reforma pravosudja, oružanih snaga i uprave za indirektno oporezivanje bile na uštrb Republike Srpske.
„Sve to je RS dodatno razvlašćivalo, a BiH udaljavalo od dejtonske strukture. U BiH ne žive bolje ni Srbi ni Bošnjaci ni Hrvati. Žive dobro samo stranci. Bošnjaci se ne bune protiv takvih reformi jer su one centralizovale BiH, onako kako oni svoje želje nisu uspeli da ispune u ratu i u Dejtonu“, kazao je Dodik.
Prema njegovim rečima, „sve što nije preneto na nivo BiH u skladu s ustavom, to je oteto“.
Da je Dejtonski sporazum sproveden onako kako je napisan, kazao je Dodik, BiH bi danas bila stabilnija, sa mnogo manje sukoba.
On je zbog toga pozvao sve političke partije iz RS da donesu odluke da se Dejtoski sporazum vrati svom izvornom tumačenju.

The post Dodik pozvao parlament RS da donese odluku o poništenju bonskih ovlaštenja OHR appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.