Dodik: Incko je uvredio sve Srbe u BiH!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2009, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Incko je uvredio sve Srbe u BiH!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku da je uvredio srpski narod u BiH, jer nije izrazio saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, i time, bar kurtoazno, pokazao da razume da u BiH žive i Srbi.

"Izražavam svoje najdublje nezadovoljstvo Vašim obraćanjem novinarima juče u Sarajevu, nakon sednice UO Savjeta PIK-a. Razumem da pokušavate poslati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poruku građanima BiH da volite njihovu državu i da delite njihovu žalost zbog neuspeha fudbalske reprezentacije u baražu za odlazak na svetsko prvenstvo", naveo je Dodik u pismu.

Dalje navodi da je Incko zaboravio da u BiH žive i Srbi koji su juče sahranjivali svog patrijarha, Njegovu svetost gospodina Pavla.

"Vašim karikaturalnim obraćanjem novinarima, sa zastavom BiH oko vrata, Vi ste juče Srbima poslali poruku da ste ovde došli kao navijač i to jedne strane, jednog naroda i da za Vas ništa ne predstavlja odlazak duhovnog vođe srpskog naroda kome su poštovanje i divljenje, još za života, ukazivali svi narodi regiona i sveta, ma koje vere bili", kaže se u Dodikovom pismu.

Premijer RS je zaključio a je visoki predstavnik svojim postupcima uvredio jedan celi narod i obaveštava ga da je 19. novembra u Beogradu sahranjen patrijarh srpski Pavle i da je u RS bio Dan žalosti.

OHR: Privatna izjava saučešća

OHR je, nakon optužbi premijera RS Milorada Dodika, saoštila da je

"Incko je privatno, a ne javno, izrazio saučešće, jer smatra da je to privatni čin koji ne sme biti predmet javne rasprave", navodi se u pisanom saopštenju dostavljenom medijima.

On je rekao da je patrijarh Pavle mnogo učinio za Srpsku pravoslavnu crkvu i da je puno značio srpskom narodu o dodao da smatra da bi patrijarhu bilo drago da je znao da se Incko lično zalaže za povratak Srpskoj pravoslavnoj crkvi zgrade sarajevske bogoslovije, koju je i gospodin Pavle pohađao.

"Iznenađeni smo što Milorad Dodik koristi smrt poglavara Srpske pravoslavne crkve za neukusno dobijanje jeftinih političkih poena. To je neprimereno i nedostojno, a takve izjave su znak da je počela predizborna kampanja.

Incko, koji je od 1986. godine ktitor Bogoslovnog fakulteta u Beogradu, ne dozvoljava gospodinu Dodiku, nekadašnjem članu političke opcije koja je bila u sukobu sa crkvom, da mu drži lekcije povodom smrti verskog velikodostojnika", navodi se u saopštenju OHR-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Incko uvredio Srbe u BiH

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2009

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik optužio je danas visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je uvredio srpski narod u BiH, jer nije izrazio saučešće povodom smrti patrijarha Pavla

Nastavak na Večernje novosti...

Dodik: Incko uvredio srpski narod

Izvor: RTS, 20.Nov.2009

Visoki predstavnik Valentin Incko uvredio srpski narod u BiH jer nije izrazio saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, naveo u pismu premijer RS Milorad Dodik. Incko žalio zbog poraza reprezentacije BiH u baražu za Svetsko prvenstvo, a ne zbog smrti duhovnog vođe srpskog naroda, zaključio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.