Dodik pisao Mišelu: Komšić nije ovlašćen da govori u ime Predsedništva BiH

Izvor: RTS, 16.Feb.2020, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik pisao Mišelu: Komšić nije ovlašćen da govori u ime Predsedništva BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i ostalima učesnicim neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavestio da trenutno predsedavajući Predsedništva Željko Komšić nije ovlašćen da govori u ime Predsedništva BiH.
"Predsedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za spoljnu politiku, s tim da Predsedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsedavajućeg nema primat u odnosu na drugu dvojicu", istakao je Dodik u svom pismu Šarlu Mišelu.

Dodik je pismu poručio da stavovi koje će član Predsedništva Željko Komšić, trenutno predsedavajući, eventualno izneti tokom večerašnjeg susreta u Briselu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat da govori u ime BiH.
U pismu je konstatovano da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo da naruši poverenje u novoizabrane institucije EU, kao i da doprinese dodatnoj destabilizaciji BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.
Dodik je istakao da žali zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odlaganje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH, prenele su banjalučke Nezavisne novine, pozivajući se na Srnu.
U Briselu će večeras biti održana radna večera predstavnika zemalja Zapadnog Balkana sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i šefom Evropske komisije Ursuluom fon der Lajen u okviru priprema za samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu u maju ove godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.